Прочитај ми чланак

Колико немачка плата вреди у Србији?

0

Немачка плата најмање вреди у Швајцарској, а највише у Србији, Албанији, Бугарској и Македонији. Трошкови живота су у Србији двоструко нижи, алкохол је 20 одсто јефтинији, а цигарете коштају скоро три пута мање, наводи "Дојче веле".

Tanjug

Tanjug

Институт за привредне и друштвене науке из Диселдорфа бавио се рударским послом – испретурао је статистике Еуростата и националних завода за статистику како би упоредио животне трошкове у 37 европских земаља, САД и Јапану. Листа тих земаља је шарена, од Швајцарске, Луксембурга и скандинавских земаља где су трошкови живота папрени, до балканске магистрале где је најјефтиније живети, али где ни зараде нису богзна какве.

Економисти су хтели да немачким грађанима одговоре на следећа питања: „Колико мој новац вреди у иностранству? Где су празнични поклони најјефтинији? У којој земљи могу јефтино на одмор?“ Одговори на та питања нису тек непотребно знање, већ веома битни јер, како се наводи, трговина путем интернета и јефтини летови чине да се раздаљина различитих држава смањује.

Трошкови живота

Када се ради о трошковима живота – станарина, рачуни, храна, одећа, трошкови за аутомобил, образовање, разонода – немачка зарада најмање вреди у суседној Швајцарској. Ако се немачком евру додели индекс 100, онда Швајцарска има индекс 158,5 – што значи да је та земља 58,5 одсто скупља од Немачке. Међу најскупљима следе Исланд (147,8), Норвешка (141,8), Данска (136,7), Ирска (121,4), Финска (119,7), Луксембург (119,2)…

Србија спада међу најјефтиније са индексом од 48,5 – Немац теоретски у Србији може за исте паре добити двоструко више него код куће. Бивше југословенске републике ређају се у следећем редоследу по скупоћи: Словенија (79,9), Хрватска (65,6), Црна Гора (55,4), БиХ (50), Македонија (45,3). Осим Македоније, од Србије су јефтиније још и Албанија (48,2) и Бугарска (46,1), која је Немцима посебно занимљива као чланица ЕУ.

Алкохол и дуван

Друга је прича када се ради о алкохолу који је у Немачкој традиционално јефтин у односу на животни стандард. Једва је нешто јефтинији у Чешкој, Пољској, Шпанији и Албанији, а осетно јефтинији у Србији (78,9) и Бугарској (75,4).

С друге стране, Немац би за своју плату у Исланду (312,6) и Норвешкој (300,2) могао да купи три пута мање алкохола него код куће. Скупо је пити и у Турској (237,5), Финској (203,1) и Ирској (199,1).

Што се тиче цене дуванских производа, Немачка се креће у просеку развијенијих земаља ЕУ. За пушаче је Балкан прави финансијски рај јер у Србији (36,3), Црној Гори (34,5) и Албанији (33,7) цигарете коштају скоро троструко мање. Против пушења се високим ценама најжешће бори Норвешка (218,9) где рецимо паклица Марлбора кошта око 11,5 евра. Следе Ирска (195,3), Велика Британија (179,2) и Исланд (168,1).

Нордијске земље и Швајцарска су најскупље и што се тиче цена хотела и гостионица. Немачки туриста каиш највише може да опусти у Србији (48,2), Бугарској (43,5), Македонији и Албанији (по 41,8). Туристичке републике бивше Југославије овде нису толико јефтине: Хрватска (78) и Црна Гора (60,4).

Куповна моћ

Диседорфски институт није истраживао разлике у стандарду, то јест реални однос плата у различитим земљама. Према доступним подацима, просечна зарада запосленог који у Немачкој ради пуно радно време је око 2.200 евра након што се одбију порези, здравствено и социјално осигурање. У Србији је прошлог новембра просечна зарада била свега 372 евра.

Ако се урачуна колико су основни животни трошкови нижи у Србији, произлази да је куповна моћ Немца 2,87 пута већа. Ретки срећници који раде за немачке фирме и дипломатска представништва, примају немачку плату, а живе у Србији, имају у просеку 5,92 пута јачи стандард од српских суграђана.