Прочитај ми чланак

ОПТУЖНИЦА У ХРВАТСКОЈ: Мито за ремонт МиГ-ова

0

Хрватска Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала, Ускок, подигла је оптужницу против двојице хрватских држављана због примања и давања мита приликом ремонта хрватских авиона МиГ-21, преносе хрватски медији.

hrvatski-mig

commons.wikimedia.org/Tomislav Haraminčić

Како наводи „Вечерњи лист“, реч је о Ј.Ч (1957), који се сумњичи да је тражио миту за доделу послова ремонта, и И.Ј (1960) који је осумњичен да је прихватио исплату мита.

Хина истиче, позивајући се на неслужбене податке, да су у питању начелник Одељења одржавања и ремота Ваздухопловно-техничког завода, Комаде за логистику хрватског Министарства одбране (МОРХ) Јосип Човић и представник украјинске ремонтске фирме Ивица Јосиповић.

Човића терете да је од 12. децембра 2011. до краја фебруара 2016. године у току поступка који је претходио доношењу одлука МОРХ-а о јавној набавки и потенцијалним извршитељима који ће бити позвани да доставе своје понуде, од заступника два инострана друштва затражио новчану награду.

Новац је тражио како би, за узврат, као члан комисије МОРХ-а, без обзира на стварну техничку способност потенцијалних извршитеља, осигурао позитивно мишљење и предност у обављању ремонта и набавке додатних авиона МиГ-21.

Заступници једног од друштава нису прихватили Човићев захтев да му за посредовање исплате 50.000 евра, док је оптужени заступник друге фирме тај захтев прихватио и првоокривљеном обећао исплату затраженог износа.

Након уговарања и реализације посла, првоокривљени је од заступника фирме у два наврата током јануара и фебруара 2016. преузео најмање 10.000 евра, објавио је Ускок.

Ускок је у марту потврдио да спроводи криминалистичко истраживање ремонта и набавке борбених авиона МиГ-21. Истовремено, медији су тврдили да су, након што је Хрватским ваздухопловним снагама у јулу 2015. године из Украјине предато 12 ремонтираних МиГ-ова, само три борбена авиона у функцији, док их је пет повучено из употребе.

Писали су и да су на авионима, које је Хрватска примила од Украјине „прекуцани“ серијски бројеви, који не одговарају документацији авиона ни бројевима који су наведени у уговору о ремонту, као и да уграђени делови авиона не одговарају пратећој документацији, подсећа Хина.