СРБИЈА: Утајено 10 милијарди

3

Драгана Марковић, директорка Пореске управе Србије, о рекордној наплати пореза у 2016. години и поднетим кривичним пријавама због злоупотреба у пословању

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Зa првих 11 месеци ове године Пореска управа Србије наплатила је за 55,8 милијарди динара више буџетских прихода од планираних. Остварена је наплата од укупно 767,4 милијарде динара, а очекивало се да овај износ буде 711,6 милијарди. Како у разговору за „Новости“ истиче директорка Пореске управе Србије, Драгана Марковић, током целе године, забележен је тренд раста наплате јавних прихода за који је задужена ова управа, и то по свим облицима јавних прихода, у односу на исти период претходне године:

Најбољи резултат у наплати је остварен код добити, ПДВ и акциза. Највише јавних прихода за које је задужена Пореска управа – више од 110,3 милијарде динара, наплаћено је у јулу месецу ове године. Основни циљ Пореске управе у 2017. биће наплата најважнијих прихода буџета Републике Србије, као и наплата прихода фондова обавезног социјалног осигурања, у планираним износима.

У којим делатностима је највећа утаја пореза?

У 2016. сектор Пореске полиције поднео је надлежним тужилаштвима 1.772 кривичне пријаве са укупно избегнутим порезом од 10.208.382.310 динара. Највећи део утајеног пореза односи се на порез на додату вредност, порез на доходак грађана и доприносе за обавезно социјално осигурање. Када је реч о делатностима у којима се избегава плаћање пореза, највише је заступљена трговина, пољопривреда, прерађивачка и хемијска индустрија, као и услуге код којих постоји велики обим нелегалних токова готовог новца: грађевинарство, осигурање, здравствене услуге у приватном сектору, угоститељске услуге, услуге чишћења и одржавања објеката.

Какви су остали резултати обављених контрола?

Наши инспектори теренске контроле су у периоду од почетка године до 25. децембра извршили укупно 20.393 контроле. Предмет у 12.736 контрола била је правилност обрачунавања јавних прихода и у 4.599 случајева, што је 36,11 одсто, утврђене су неправилности и поднети су захтеви за покретање прекршајног поступка. С тим у вези, обрачунати су новооткривени јавни приходи у укупном износу од 19,26 милијарди динара, од чега највише од ПДВ-а 9,66 милијарди.

Какви су обвезници који раде са готовином и издају рачуне преко фискалних каса?

Контрола евидентирања промета преко фискалних каса је обављена код 7.367 пореских обвезника на територији Републике, при чему је вршена и провера радноправног статуса ангажованих радника. У 2.891 објекту утврђене су неправилности и поднети су захтеви за покретање прекршајне одговорности. Мера привремене забране обављања делатности изречена је у 2.499 објеката, 366 објеката је привремено затворено због непријављених радника, а 2.133 објекта због неевидентирања промета.

ПОЛОВИНА ПУМПИ КРШИ ЗАКОН
– ЗАНИМЉИВ је и податак да су током ове године инспектори у координираним акцијама са тржишном и метролошком инспекцијом вршили и контроле бензинских станица. У наведеном периоду извршена је контрола 243 бензинске станице, неправилности су утврђене у 106 објеката, што је 43,62 одсто, којима је изречена мера привременог затварања – истиче Драгана Марковић.

Да ли је за потребан обим посла довољно још 100 нових инспектора?

Конкурс за запошљавање нових 100 инспектора сматрамо великим искораком напред. Тачно је да смо пре 10 година имали више од 10.000 систематизованих радних места и да је тај број сада преполовљен, тачно је да је и ниво зарада у Пореској управи нереално низак, али смо срећни због дате могућности за ново запошљавање јер то посматрамо као јасан знак Владе Србије о значају јачања Пореске управе. Што се актуелног конкурса тиче, од пријављених 1.808 кандидата, они чије су пријаве потпуне и који испуњавају услове за рад на оглашеним радним местима, обавиће се најпре провера знања – познавање законских прописа, писмено, путем теста, током јануара месеца 2017. године.

Колико тренутна медијска кампања и најављена наградна игра могу да утичу на раст наплате пореза?

Добровољно поштовање прописа је наш пут, сматрамо да је јачање свести о значају плаћања пореза приступ који доноси резултате. Плаћање пореза нужно је и због образовања и због здравства и због културе и због војске и полиције, плаћање пореза је важно због свих нас. И изузетно смо пријатно изненађени реакцијама људи на кампању „Порез плати да ти се добрим врати“ у којој смо се трудили да користимо једноставан и разумљив речник и да свима кажемо да су стабилни порески приходи темељ снажне државе Србије.

Развој свести код свих наших грађана да је плаћање пореза обавеза за све, развој тзв. пореског морала као посебног вида, слободно можемо рећи – патриотизма – један је од примарних циљева ове наше кампање, организоване уз свесрдну помоћ ГИЗ-а и Владе Републике Србије.

А наградна игра?

Наградна игра креће од Нове године јер ће сви фискални рачуни скупљени од првог јануара бити важећи, а коверте ће бити могуће слати од почетка фебруара до краја марта. Извлачење добитника ће бити организовано прве недеље априла месеца и ја свим учесницима желим пуно среће.

 • mrs

  i moje dete od dve i po godine kad vidi vucica na tv-u kaze enoga onaj kika peder!

  • mrs

   a i ja da pitam doticnog kiku pedera gde je standard somino jedna poltronska, od kojih primanja da hranimo decu? gukni idijote jedan bolesni!

 • Нема више пилићарења. Може само на крупно. Оћемо у Европу па мора Европски.
  Чим се приближе неки избори одмах се покрене „бескомпромисна“ борба против криминала, утаје пореза, корупције… и других криминалних пошасти.
  Они који знају стварну позадину ових бескомпромисних акција одмах покажу да су разумни људи, да знају какав је ред и да бајама на власти требају паре за кампању па из „принципијелних“ разлога уплаћују кинтице (донације) на рачун политичке партије на власти или новац дају људима од „поверења“ који су, гле чуда, функционери странке на власти.
  Пилићари обично не знају за ред, раде на ситно, имају ситну децу, од тих пара плаћају деци ужину у школи, купују ципеле и одећу и не остане им довољно да плате политичку заштиту. Не помаже им ни политички коректна чланска књижице странке на власти. Пилићари иду у затвор а они који раде на крупно иду у управне одборе и на коктеле за угледне грађане (где ћете веће части од титуле угледан лопов).

  Другим речима премијер је наредио крупним рибама бизниса да се испрсе донацијама председничком кандидату СНС-а иначе има да буде бајбокане.
  Зар неко мисли да случајно неки тајкуни могу да не плаћају порез годинама или да се „забораве“ невраћени кредити у пропалим државним банкама.

  Криминал на ситно се у Србији не исплати али на крупно гарантује част, чест, углед, друштвена признања, чланство у управним одборима јавних предузећа и установа а богме посебно заслужни могу да заврше и као посланици.
  То је такозвана Вучићева Србија (пре тога је била ДС Србија, ДСС Србија, ДОС Србија, СПС/Милошевићева Србија, ..).
  Принцип је исти све остало су нијансе. Где је оваца биће и вуне и печења.