Прочитај ми чланак

НЕ БОЈЕ СЕ ТРАМПА: У Пацифик иде кинески носач авиона

0

Кинеска војска је саопштила да планира вежбе у Пацифичком океану у којима ће по први пут у дубоким водама учествовати и једини кинески носач авиона "Лиаонинг".

kina-zastava

То су јавили тамошњи државни медији, преноси АФП.

Агенција оцењује да ће „овај потез вероватно увећати регионалне напетости“. Није наведена дужина вежби нити рута флотиле у којој ће бити носач авиона совјетске производње.

АФП наводи да се „Лиаонинг“ налази у североисточном кинеском граду Далијан, што би по оцени ове агенције требало да значи да ће флота ући у Пацифички океан кроз ланац спорних острва која се налазе између Тајвана и Јапана.

„Кинеска поморска формација, укључујући носач авиона „Лиаонинг“, кренуо је ка западном Пацифику у суботу због планираних вежби у дубоким водама“, цитирала је кинеска агенција Синхуа портпарола кинеске морнарице Лианг Јанг.

Наводи се да је јапанско Министарство одбране потврдило да је осам кинеских бродова, укључујући носача авиона и три разарача, примећено јуче поподне у централном делу Источног кинеског мора.

Кинеска војска је претходних дана у Жутом мору извела прве вежбе групе бродова на челу са носачем авиона „Лиаонинг“ у оквиру којих је обављена серија полетања борбених авиона, акције спасавања и вежбе борбе у ваздуху, у тренутку напетости са САД и Тајваном, навео је АП.

Америчка агенција наводи да кинеско Министарство одбране у петак увече објавило да су војне вежбе изведене пре неколико дана и да је планиран наставак, без прецизирања где се тачно одигравају.

АП подсећа да су све веће способности и кретање ове групе бродова на челу са носачем авиона пажљиво прате откад је прошлог месеца проглашено да је „Лиаонинг“ спреман за борбену употребу и потом упућен у тренажну мисију у спорним водама Јужног кинеског мора.

Званични Пекинг је навео да ће носач авиона бити коришћен пре свега за обуку и истраживање.