Примајући Путина, Јапан Америци показује да мисли својом главом

7

Посета руског председника Владимира Путина Jапану има велики значај, иако се не може очекивати да ће територијални спор око Курилских острва бити решен у кратком року. Развијањем заједничких економских пројеката земље ће, међутим, моћи да изграде међусобно поверење, сматра руски политиколог Ирина Романова.

putin-u-japanu

Спутник/ Михаил Климентьев

„Рекла бих са 90 одсто убеђености да ова посета има велики значај. Што се тиче територијалног питања, односно преношења суверенитета над одређеним територијама, то не треба очекивати. Истовремено, то је, наравно, одређени напредак, јер је ова посета дуго одлагана, најзад је одржана и обе стране су потврдиле да су заинтересоване за економски развој, што је веома важно“, сматра Романова.

Према њеним речима, економски и друштвени развој и политички дијалог ће допринети успостављању поверења, веома важног за две земље које сада испољавају тежњу ка политичком дијалогу. Романова је нагласила да је јапански премијер Шинзо Абе, прихвативши политички дијалог с Русијом, показао политичку вољу, с обзиром на то да САД, главни партнер Токија, не поздрављају руско-јапанске сусрете. „У геополитичкој ситуацији коју сада видимо у Азијско-пацифичком региону, ту је и Кина коју Јапан види као претњу, ту су и САД које нису баш благонаклоне према зближавању Токија и Москве јер сматрају да Јапан тако може да направи раскорак у консолидовању западних односа према Русији… Абе испољава политичку вољу“, навела је Романова. Експерт сматра да не треба журити када је реч о решавању спорних питања између Русије и Јапана. „Залажем се за опрез, а не за неке нагле покрете који могу да нанесу штету“, навела је она.

„Уверена сам да ће даље бити напретка, али понављам, ништа се ту не може решити на брзину. Ако се посматрају испитивања јавног мњења и с једне и с друге стране, ни Јапан ни Русија нису спремни да предају територију. Мислим да то и не треба да буде учињено и да неће бити учињено. А што се тиче привредног развоја, то је добро. И ту ће бити проблема, све ће се то тешко доводити у ред, јер су две земље на различитим нивоима економског развоја, технички чиниоци су другачији. Важно је припремати свест и политичке елите и грађана двеју земаља за могуће помаке“, додала је Романова.

Научни сарадник Руског института за стратешка истраживања Јулија Крјачкина сматра да је, без обзира на договоре постигнуте током посете руске делегације Јапану, прилично тешко говорити о озбиљном помаку у односима Москве и Токија.

„Ови преговори су у сваком случају неопходни да би се одржао одређени ниво односа како се они не би прекинули“, изјавила је Крјачкина и додала да је „познато да је за Абеа Русија један од важних праваца у којима је потребно показати успех“. Он је навела да су у Јапану посебно реаговали на саопштења о заједничкој економској делатности на Курилима, али, према њеним речима, не треба заборавити да је реч само о почетку консултација, а не о конкретним споразумима.

 

 • Borivoje Surdilovic

  Pričam ti priču. japan pun američkih baza pa misli svojom glavom. Svašata

 • NGO_Informer

  Podrška EU za otvaranje poglavlja o životnoj sredini

  Na predstavljanju početka projekta “Dalja implementacija Nacionalne strategije aproksimacije u oblasti životne sredine – EAS”, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, Oskar Benedikt rekao je da on treba da ojača institucionalne kapacitete za pripremu pregovaračke pozicije Srbije u ovoj oblasti. Ovaj projjekat finansira Evropska unija u iznosu od 1,6 miliona evra

  „Poglavlje 27, koje se tiče životne sredine, je najkompleksnije kada je u pitanju broj direktiva i čini jednu trećinu ukupnog evropskog zakonodavstva. Ono je i najskuplje i zahteva ogromne investicije, ali je i najvažnije, jer se tiče kvaliteta života svih građana: kvaliteta vode, vazduha, zemljišta. Nijedno drugo poglavlje ne utiče u toj meri na naše živote, zdravlje, budućnost i razvojne projekte više od ovog poglavlja”, rekao je Benedikt na konferenciji povodom predstavljanja projekta koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a finansira Evropska unija.

  Projekat će biti usmeren na podršku resornom Ministarstvu i Pregovaračkoj grupi 27 u jačanju institucija i strateškom planiranju u okviru Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene.

  „Životna sredina je finansijski i administrativno zahtevna oblast koja podrazumeva kontinuiranu koordinaciju i komunikaciju svih relevantnih institucija. O tome svedoči i podatak da je neophodno 10 milijardi evra sredstava za aproksimaciju životne sredine, od čega je približno milijardu evra za investicije u otpad, a oko sedam milijardi evra za vodosnabdevanje, kanalizaciju i otpadne vode”, istakla je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

  Prema njenim rečima, program će pomoći Srbiji u daljem približavanju pravnih tekovina EU u oblasti zaštite životne sredine, kroz jačanje institucija, poboljšanje infrastrukture i investicionog planiranja novih projekata u ovoj oblasti.

  Projekat “Dalja implementacija Nacionalne strategije aproksimacije u oblasti životne sredine“ traje do oktobra 2018. godine i obuhvata aktivnosti koje se odnose na jačanje institucija za sprovođenje zakonodavstva u oblasti životne sredine, jačanje kapaciteta za planiranje sprovođenja EU Direktiva koje zahtevaju značajna finansijska ulaganja (posebno u oblasti voda i otpada) i jačanje kapaciteta za investiciono i finansijsko planiranje projekata u oblasti životne sredine.

  Na konferenciji su predstavljena i iskustva Slovenije u pregovorima za Poglavlje 27, kao i iskustva Makedonije u oblasti troškova i koristi u vezi sa budućim razvojem održivih investicija i sprovođenja zahteva EU u sektoru voda.

  • Миодраг

   Животну средину што пре загадити ГМО биљкама које прописује ЕУропска унија као и пестицидима, које за такве биљке, такође прописује унија. Генетски модификоване биљке мењају гене који се налазе у природи а још горе од тога је што се у пакету закона који морају да се усвоје налазе клаузуле које компанијама, које имају патентно право на ГМО семе а које се природним путем (поленом) укрсти са здравим биљем, дају за право да туже власника природног семена јер се у његовом семену налази и њихов патент. Тако ЕУропска унија за рачун великих корпорација уништава животну средину и природно прилагођене аутохтоне биљке којима мења генетски састав.
   Да не заборавимо напоменути да ГМО не рађа у другој генерацији тако да је то и вид специјалног рата који се води против земаља којима се намеће ГМО.
   Осим тога ЕУ има нпр. тачно прописан састав кемтрејлса тако да ме и не чуди што је поглавље 27 најобимније.
   А све то што си ти преписао од негде, и ја се упљувао демантујући те, нема никакве везе са руско-јапанским односима!

  • Simerijanac

   Било би лијепо да заувијек нестанеш са овог портала.

   .

  • Владица

   Нико не чита те глупости,ни слово..можда неки балија или усташа крезуби….џаба се труди олош!

  • Borivoje Surdilovic

   usa i eu srbiji tako lepo središe životnu sredinu, da narednih milion godina srbija nema brige.

  • Zoran

   Комплексно је лудило које те снашло. Увену ћеш исто као и ЕУ.