Прочитај ми чланак

ШОК У ЦРНОЈ ГОРИ: Од новог буквара са турбо словима, плаче се и родитељима и деци!

0

Подгорица - Једна мајка из Подгорице завапила је данас на свом Фејсбук профилу!

sl4

“Данас смо добили Буквар. Буквално ми се плаче. Моје дете 50 посто ових измишљених речи и слова не уме да изговори, ја не могу 30 посто уз све напоре.”!

Њени ФБ пријатељи били су тако]е шокирани новим црногорским букваром и зачас су се испод статуса и фотографија новог буквара нашле десетине коментара:

“Ово сијено постаде Śено… Śеде је ок а ово остало први пут чујем. Извињавам се, МаŚа је исто ок. У принципу Ś се говори а ово друго турбо црногорско слово је спрдачина”“Ко напише нова 2 турбо црногорска слова у свим варијантама без помоћи буквара дајем 100 евра”

sl

“Шта је źато? Злато на цг? Не капирам стварно.”

“Доста је било херцеговачко-никшићког граматичког терора. Ова џава је узела ствар у своје руке и књижевни језик преобликовала по узору на заводничку лингвистицку традицију свог културног језгра – Подгорице. Образовање је коначно на нашој страни и очекујемо да од 2018. почне нова ера

sl2

Патите северњаци, уз питање: “Апају љи ве међеди горе, џамли џан на вигањ без ашиковања?”

“Је ли ово стварно буквар из кога уче деца? Реците ми да није истина. Молим вас…”

sl3

“Kad čujete voditeljku sa pg dijalektom i neobrazovane pink građane naravno da treba reći $edi tune, vođe, nođe:)svašta…”

“ A gde je nestao Vuk?“, pita jedan od njih.

Da podsetimo po novom crnogorskom pravopisu osnovci će učiti azbuku od 32, umesto dosadašnjih 30, slova, tako što se u udžbeniku za drugi razred osnovne škole između slova ž i z našlo se slovo ź, a između slova s i t slovo ś.