Прочитај ми чланак

ИСЛАМИСТИ УНИШТЕНИ Сиријска армија ослободила скоро цео Алеп! САД Шаљемо војнике!

0

Од терориста су ослобођене 52 четврти источног Aлепа, под контролом сиријске војске је 93 одсто територије града, рекао је на конференцији за медије начелник Главне оперативне управе Генералштаба Војске Русије генерал-потпуковник Сергеј Рудској.

„Као резултат успешне офанзиве против милитаната ослобођене су 52 четврти источног Aлепа. Само у последња четири дана територија под контролом побуњеника смањена је на трећину. Под контролом сиријске војске налази се 93 одсто територије града“, изјавио је Рудској.

Он је додао да је Aлеп добровољно напустило више од хиљаду бораца, од којих је 953 амнестирано, а према осталима се спроводе безбедносне провере. Раније је руски Центар за помирење сукобљених страна у Сирији саопштио да су током претходна 24 часа из делова Aлепа под контролом терориста изашле 10.724 особе, међу којима 4.015 деце.

 

Туран: Турска ће завршити зид на граници са Сиријом до априла

Турска ће завршити изградњу зида дуж 900 километара дуге границе са Сиријом до априла наредне године, рекао је председник компаније за изградњу социјалних станова ТОКИ, која гради две трећине зида, Ергун Туран.

– Зид ће бити у потпуности готов до марта или априла. Трошкови нису високи, а иза њега градимо додатне путеве за граничну безбедност, као и торњеве, који су кључни за нашу безбедност – рекао је Туран за Ројтерс.

Ројтерс подсећа да је изградња зида покушај Aнкаре да спречи припаднике Исламске државе да уђу у земљу.

Компанија ТОКИ, познатија по изградњи високих стамбених блокова по ниским ценама, гради две трећине зида дуж границе са северном Сиријом, где су турске снаге покренуле операцију у августу како би истерале припаднике Исламске државе и курдске борце.

 

Рудској је рекао да на овај начин сиријска влада у потпуности испуњава своје обавезе за повратак у цивилни живот припадника нелегалних оружаних група. Припадници „умерене опозиције“ мучили цивиле у Aлепу.

Становници Aлепа који су побегли од терориста тврде да су припадници „умерене опозиције“ мучили и вршили погубљења, и Русија документује ове злочине, рекао је Рудској. Он је рекао да ће се уз помоћ руског Центра за помирење и представника разних невладиних организација наставити са пружањем највеће могуће безбедности за излазак цивила из делова Aлепа које држе побуњеници.

„Цивили који су побегли од терориста испричали су о новим злочинима које су починили екстремисти такозване ’умерене опозиције‘ у источним деловима Aлепа. Потврђене су чињенице о злостављању, мучењу, јавним погубљењима, као и безобзирном убијању становништва“, рекао је на Рудској. Он је истакао да су злочине терориста у источним деловима Aлепа документовали официри руског Центра за помирење.

СИРИЈСКA AРМИЈA ОБУСТAВИЛA ОФAНЗИВУ У ДAМAСКУ И ИДЛИБУ

Сиријска армија је у петак увече објавила једнострано обустављање борбених дејстава у низу области провинција Дамаск и Идлиб, саопштио је војни извор упознат са детаљима антитерористичке операције Оружаних снага Сирије.

„Данас, од 18 сати, сиријска војска је потпуно обуставила офанзиву у насељима Мадаја и Забадани у Дамаску, као и у градовима Фуа и Кефраја у Идлибу“, рекао је извор.

ЕВAКУИСAНО 18.000 ЦИВИЛA ИЗ AЛЕПA

Више од 18.000 цивила, међу којима 7.500 деце, евакуисано је у протекла 24 сата из делова сиријског града Aлепа који контролишу побуњеници, саопштио је Руски центар за помирење зараћених страна у Сирији.Како преноси руска агенција Тасс, 28 екстремиста је положило оружје и прешло у западни део града, који контролише сиријска влада.

Они су амнестирани у складу са одлуком сиријског председника Башара ел Aсада, наводи се у саопштењу.

ДОЛИВАЈУ УЉЕ НА ВАТРУ: Американци шаљу 200 нових специјалаца у Сирију!

Амерички министар одбране Ештон Картер потврдио је да САД шаљу додатних 200 припадника специјалних снага у Сирију, како би помогли у борби против ИД-а.

За време говора у Манами, главном граду Бахреина, Картер је истакао да ће се ових 200 припадника специјалних снага придружити већ постојећих 300 који се налазе на терену у Сирији. Он тврди да ће им један од главних циљева бити асистирање око офензиве на Раку, главно упориште ИД-а у Сирији.
– Ови уникатно припремљени оператери придружиће се групи од 300 америчких припадника специјалних снага који се већ налазе у Сирији, како би наставили са организацијом, обуком, опремањем и мотивисањем локалних снага за борбу против ИД-а – рекао је Картер.