Прочитај ми чланак

КАСТРОВА ПОСЛЕДЊА ПОРУКА КУБАНЦИМА: Не верујте Американцима ни када дарове доносе

0

"Неко би помислио да смо замало доживели срчани удар слушајући речи америчког председника", написао је Кастро, истичући дугу листу неправди које је учинила САД укључујући и инвазију на Залив свиња 1961. године. "Не треба царство да нам поклони било шта".

c

„Неко би помислио да смо замало доживели срчани удар слушајући речи америчког председника“, написао је Кастро, истичући дугу листу неправди које је учинила САД укључујући и инвазију на Залив свиња 1961. године. „Не треба царство да нам поклони било шта“.

Фидел Кастро критиковао је у марту ове године посету председника САД Барака Обаме карипском оству, упозоравајући своје земљаке да се чувају ласкања Вашингтона у тренутку када земље крећу на дуг и неизвестан пут побољшања односа.

У колумни, објављеној тада у листу Комунистичке партије Кубе „Гранма“, Кастро је осудио Обамин позив да се остави са стране вишедеценијски анимозитет двеју земаља и да оне почну да граде добросуседске односе.

„Неко би помислио да смо замало доживели срчани удар слушајући речи америчког председника“, написао је Кастро, истичући дугу листу неправди које је учинила САД укључујући и инвазију на Залив свиња 1961. године. „Не треба царство да нам поклони било шта“, додао је хвалећи независност своје економски обогаљене земље од страних сила.

Обама је први председник САД који је посетио Кубу у последњих 88 година. Покушај смиривања тензија и успостављења добрих односа бивших непријатеља у Хладном рату, амерички званичници гледају као на потез који ће покренути друштвене и економске реформе комунистичке земље.

Обама се није сусрео са некадашњим лидером Кубе, али је Кастро открио свој став о променама које води његов брат Раул у колумни коју објављује повремено у државном медију, а која носи назив „Фиделово размишљање“.

Аналитичари истичу да је Кастров коментар дао увид у ставове конзервативних кругова Комунистичке партије Кубе који се опиру економским променама као и приближавању САД.

Писмо дуго 1.500 речи које носи наслов „Брат Обама“ проткано је историјом петодеценијских лоших билатералних односа, чиме је Кастро сугерсао острвљанима да не верују много у Обамину пружену маслинову грану.

„Нека се нико не заварава да ће се народ ове племените и великодушне земље одрећи славе и права, те духовног богатства стеченог развојем школства, науке и културе“, упозорио је Кастро.

Он је критиковао Обаму и због тога што није препознао труд „револуционарне владе“ да се искорени расизам.

„Куба је помагала ослободилачке покрете у афричким земљама као што су Ангола и Мозамбик , док је САД подржавала апартхејд у Јужној Африци.“

„Не знам шта Обама има да каже о овој историји“, рекао је Кастро пре него што је понудио „скроман савет“ председнику САД.

„Размислите и не покушавајте да разрадите теорије о кубанској политици.“