Прочитај ми чланак

Велика Британија обучава саудијске пилоте који бомбардују Јемен

0

Велика Британија обучава саудијске пилоте упркос постојец́им оптужбама за ратне злочине у Јемену, наводе медији.

britanski ratni brod_0
Ово су откриле британске либералне демократе, које су описале своје откриц́е као „срамотно“ и позвале на хитну обуставу обуке, наводе новине „Индепендент“.

„Срамота је да Влада Велике Британије не само што наоружава саудијске пилоте, вец́ их и обучава. Насумично бомбардовање невиних цивила од стране Саудијске Арабије у Јемену, у јасној супротности са међународним хуманитарним правом, сада је добро документовано. Влада мора да оконча своје саучесништво у овој смртоносној кампањи“, изјавио је портпарол странке Либералне демократе Том Брејк за „Индепендент“. ,

Британски министар одбране Мајкл Фалон на ово је одговорио да је сарадња са Краљевском саудијском авијацијом усмерена на унапређење њиховог процеса гађања, наводи лист.

У ваздушним нападима 8. октобра на погребну церемонију у Сани, према проценама УН, погинуло је 140 особа, а више од 525 људи је рањено, док медији наводе да је могуц́е да је погинуло 213 особа. У почетку је арапска коалиција предвођена Саудијцима демантовала наводе побуњеника Хута да су умешане у инцидент, међутим, касније је пристала да се ствар испита.

Јемен се од 2014. године налази у војном сукобу владиних снага на чијем је челу председник Јемена Абд Рабу Мансур Хади и побуњеника Хута. Хуте подржавају јединице војске лојалне бившем председнику Јемена Алију Абдулаху Салеху. Од марта 2015. године саудијска коалиција, која се састоји углавном од земаља Персијског залива, изводи ваздушне нападе на опозиционе Хуте на Хадијев захтев.