Прочитај ми чланак

Електронски новац стигао и у Србију

0

Читав свет се мења под утицајем нових технолгија, а на то није имун ни новац. Србија је добила прву институцију елекотронског новца. Он је замена за кованице и новчанице, а према оценама стручњака, осим уштеде времена, требало би да снизи цене и робе и услуга.

enovac2Нова врста новца постоји само у дигиталном свету. Нећете га држати у рукума, али ћете њиме где год се налазили моћи да плаћате за робу и услуге којима се тргује путем интернета, без банкарског рачуна. Ипак, како кажу банкари, електронски новац претходно морате напунити готовином, а за то ћете добијати ваучере или картице.

„Грађани могу да очекују ниже трошкове трансакција употребом електронског новца, ниже цене добара које ће компаније продавати путем естора, може да се очекује да скрати време неопходно за извршење једне трансакције“, објашњавају за Н1 из Ерсте банке.

Компанијама које се баве трговином, електронски новац могао би да смањи трошкове пословања кроз уштеде у транспорту готовог новца, односно предаје пазара. Масовнија употреба е-новца очекује се почетком следеће године.

„Очекивања су да се почетком следеће године електрински новац понуди и заживи и на један другачији начин у продавницама, у реалном проимету, а не само преко интернета“, каже Зоран Грубишић.

С обзиром да се у онлине трансакцијама увек поставља и питање безбедности, могућност злоупотреба сведена је на минимум. Потрошња са електронског ваучера односно картице је двоструко обезбеђена, контролишу се и издавалац и прималац елекотронског новца.