Прочитај ми чланак

ХОЋЕ СРПСКО: Радикали траже укидање „Чанкових симбола“ у Војводини

0

Српска радикална странка (СРС) затражила је данас од Скупштине Војводине да укине званичне симболе те покрајине, које је назвала симболима лидера Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка.

zastava-grb-vojvodine_660x330

Шеф посланичке групе радикала у покрајинском парламенту Ђурађ Јакшић најавио је да ће та странка покренути и званичну иницијативу о томе пред Одбором за уставно – правни положај Војводине.

Он је на конференцији за новинаре рекао да недавно усвојени симболи „српске Војводине“ треба да буду једини у службеној употреби у „северној српској покрајини“.

Јакшић је оценио да је Скупштина Војводине „политичким насиљем октроисала“ званичне симболе, у време док је њен председник био лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, 2002. И 2004. године.

Он је предложио да се ти симболи бришу из Статута Војводине и на тај начин елиминишу из службене употребе.

– Ови симболи не представљају ништа. Заправо, представљају дилетантско, шарлатанско, накарадно и карикатурално решење и чист су историјски и хералдички фалсификат – оценио је Јакшић и додао да су ти симболи преузети из „популарне сликовнице ‘Грбови Југославије’, коју је издала загребачка фирма ‘Кавахаг’ тридесетих година 20. века.