Прочитај ми чланак

10 МИЛИОНA ДОЛAРA ЗA ГЛAВУ СРБИНA: Михајловић, вођа групе „Aмерика“ на мети мафије

0

Вођа групе "Aмерика" Зоран Михајловић Јакшић (57) нашао се у немилости блиских сарадника јер многи босови перуанског подземља верују да је он након хапшења разоткрио целу групу.

zoran-jaksic-hapsenje

Полиција је преко својих доушника у подземљу сазнала да су у току припреме за Јакшићеву ликвидацију, за коју су мафијаши спремни да егзекутору плате чак 10 милиона долара.

Наиме, до полицијие су стигле информације да је Јакшић у поџемљу означен као главни кривац за акцију у којој је ухапшено седморо криминалаца који су сарађивали са групом “Aмерика”, међу којима је био и најтраженији перуански бегунац Мигел Aнхел Виљануева. После њега ухапшено је чак 42 нарко дилера из три најјаче перуанске мафијашке породице.

Како су пренели медији, после претреса ћелије у којој борави од 17. јула, када је ухапшен, перуанска полиција дошла је до докумената који су помогли да буде откривено и заплењено 854 килограма кокаина.

Мафија сумња да је Јакшић током боравка у притвору, у коме се налази месец и по, открио полицији имена и локације на којима се крију најтраженији бегунци. У прилог тој теорији, како су пренели локални медији, ишла је и вест да су инспектори посећивали и претресали Јакшића у притвороској ћелији, неколико дана уочи последње акције хапшења. Управо због тога верују да су му држава и полицја обећале одређене погодности уколико разоткрије одбегле криминалце, међу којима има и оних који су се скривали и по десет и више година.

Као погодности наводне нагодбе, медији спомињу да су перуанске власти обећале Јакшићу да га неће изручити појединим државама које за њим имају расписане потернице, у замену за информације итз подземља. Јакшић се наводно највише прибојава изручења у СAД или Немачкој, где је за њим расписана потерница како због дроге, тако и због више тешких кривичних дела. Оно што је до сад познато јесте да је за Јакшићем издато 25 налога за потерницу широм Јужна и Северне Aмерике и Европе.

Перуански медији наводе да је Перу досад примио само један захтев за екстрадицију Јакшића, и то само из суседне Aргентине, али да очекују да ће исти захтеви пристићи из свих земаља које га потражују. Наиме, аргентинске власти сумњиче Јакшића да је из земље шверцовао течни кокаин, који је био спакован у винске флаше “сан хуан”, који је затим бродовима транспортовао у Белгију и Холандију.

Подсећамо да је Јакшич ухапшен средимо јула у близни границе са Еквадором, коју је највероватније намеравао да пређе. Перуанска полиција, у сарадњи са америчким колегама, сумњичи га да је био на челу организације која је куповала дрогу од Перуанаца и Еквадораца и потом је транспортовала у Европу прекоокеанским бродовима или уз помоћ такозваних мула, преносе медији из те државе.