СЛУЖИШ ВОЈСКУ, зарадиш 800 евра

9

Министарство одбране од децембра планира нови модел обуке. Војни рок биће продужен са три на шест месеци, обука у неколико етапа.

z

Министарство одбране од децембра планира нови модел обуке. Војни рок биће продужен са три на шест месеци, обука у неколико етапа.

Служење војног рока под оружјем убудуће ће трајати шест уместо три месеца, сазнају „Новости“ у Министарству одбране. Нови модел обуке за војнике почеће да се примењује са уписом децембарске генерације добровољаца, а осим ове, планира се увођење још неких новина, а међу њима је и увећана месечна надокнада за будуће резервисте.

Продужење рока за три месеца биће, како су нам потврдили у Министарству, понуђено и септембарској класи девојака и младића који су већ у војсци. Обука ће према новом систему убудуће бити подељена у неколико етапа.

– Прва – основна фаза ће трајати месец и по, друга – специјалистичка исто толико – објашњавају у Министартву одбране. – Након тога, добровољци се упућују на колективну обуку у јединице Војске Србије која ће трајати до завршетка служења рока, односно још три месеца.

Девојке и младићи који ће бити примљени у гарнизоне добијаће и веће месечне надокнаде од досадашњих. Тако ће током прва три месеца обуке зарађивати по 10.500, четвртог 15.000, петог 20.000 и шестог месеца 25.000 динара. Тако ће за пола година служења војног рока добровољци укупно добити 91.500 динара.

– Нови систем ће омогућити и да десет најбољих полазника из сваке генерације буде примљено у професионалну војску – кажу у Министарству. – Остали ће имати могућност да конкуришу за преостала слободна места професионалних војника, а сви који одслуже рок добиће на поклон значку и захвалницу Војске Републике Србије. Наравно, као и досада, током обуке ће добровољци имати обезбеђено здравствено осигурање.

Ове новине, које на мала врата у Србију враћају служење војног рока слично старом систему, требало би да допринесу квалитетнијој припреми војника за извршавање наменских задатака, али и подизању општег нивоа оперативних способности наше војске.

ПОВЕЋАН ОДЗИВ

Тренд великог одзива за служење војске већ годинама не јењава. Капацитет по упутном року је око 500 војника, а број пријављених кандидата „добацивао“ је и до 3.000. Искуства последњих година показују да готово 90 одсто оних који желе својом вољом у касарне, очекују посао професионалних војника.

 • Дуња

  Војска је, као и полиција, спустила СВЕ критеријуме за пријем, уместо „плаћања“ било би им паметније да уговорцима СТВАРНО повећа плату и врати нормалну, обавезну обуку…АЛИ НИКО НЕ СМЕ да зуцне на ту тему…

  • Бели Орао

   Дуњче, није прича о уговорцима него о рочном саставу.

  • Дуња

   Кажем да су и за уговорце спустили све критеријуме, а за војни рок у овој колонији ?! нема нико муда, па јел` прво где су натовци ушли било министарство одбране, колико видимо нису изашли …још увек…

  • Бели Орао

   Слажем се.

 • E. Lirsch

  Ovo NATO-fasisti na celu sa AV skoluje Kadar da se ratuje za naciste po svetu. To nikako nece biti Srpska vojska.

  • Бели Орао

   Војска је увек имала „плату“ али ово је претерано.

  • Dijasporac

   Што, велика плата?

  • Бели Орао

   Да, велика. Њему трба новац за пасту за зубе и сслично. Увек је поатојала „институција“ слања пара од страна родитеља. Ти то не можеш да скватиш, јер ти је свила отањила мудашца. То капирс Џони и екипа.

  • Dijasporac

   Могао си да оставиш коментар и без гаћа. Ово није обавезни војни рок, тако да желе да намаме људе. Неки од њих ће остати и бити професионални војници где ће нормално зарађивати.