Прочитај ми чланак

МЕТЕОРОЛОЗИ НАЈАВЉУЈУ: Михољско лето и снег у новембру!

0

Метеоролози за читаоце „Ало!“ направили детаљну прогнозу за наредна три месеца, у којој откривају каква је јесен пред нама, можемо ли се надати михољском лету, те када нас чека први снег...

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Враћа нам се лето!

Закључак је – не склањајте летње ствари, јер према прогнози можемо очекивати још два топла таласа.

Метеоролог Ђорђе Ђурић истиче да до краја седмице можемо очекивати падавине.

– До 11. септембра биће променљиво облачно, али и топло, уз услове за кишу. Пљускови са грмљавином биће најчешћи у јужним деловима Србије, на подручјима Новог Пазара, Ниша, Лесковца, Врања, Рашке и Сјенице. С друге стране, јака кошава ће дувати у јужном Банату, Подунављу и Поморављу. Температура ће се кретати од 24 степена на југу до 30 на северу Због обилних падавина претходних дана, у јужној и западној Србији очекује се пораст водостаја мањих река у сливу Ибра, Западне и Јужне Мораве, али неће бити опасности од поплава, јер се до краја септембра не очекују обилније падавине – објашњава Ђурић.
Он истиче да ће средину овог месеца обележити сунчани периоди и праве летње температуре, али да ће нас на јесен подсетити знатно свежије ноћи.

– Од 12. до 21. септембра, у северним, а затим и у осталим деловима Србије, очекује се претежно сунчано и топло. Максимална дневна температура ће ићи до 30, понегде и до 32 степена. Међутим, током тих дана у планинским пределима биће услова за краткотрајне пљускове. Почетком треће декаде овог месеца очекује се продор нешто свежијег ваздуха и облачности са кишом и пљусковима, тако да ће последње дане септембра обележити променљиво облачно време уз честу кишу. Температура ће бити у постепеном паду и кретаће се од 20 до 24 степена – наводи он.

Према речима Бранка Бијелића, прогностичара Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), јесен ће у Војводини и западној Србији бити мало топлија вишегодишњег просека.

– Средња тромесечна температура кретаће се од 11 до 15 степени, док ће количина падавина бити у границама просека, од 30 до 50, а локално и до 60 милиметара у нижим пределима. Октобар ће бити просечно топао и сув, при чему постоје наговештаји михољског лета, са температуром од 22 до 26 степени током тог периода. Средња октобарска температура за Београд кретаће се око 19. подеока. Новембар ће бити за пола степена или степен топлији од вишегодишњег просека и просечно влажан са средњом максималном температуром од око 11 степени. Средњи датум за снег је 22. новембар, али пошто ће бити топлије, вероватно ће пасти касније – објашњава Бијелић.