Прочитај ми чланак

СРБИ СЕЈУ, а Босанци „жању“

0

Држава неће уводити забрану извоза сунцокрета у Босну и Херцеговину, како су тражили наши уљари. Министар трговине Расим Љајић: Тражимо да нам Турска смањи царине.

2

Држава неће уводити забрану извоза сунцокрета у Босну и Херцеговину, како су тражили наши уљари. Министар трговине Расим Љајић: Тражимо да нам Турска смањи царине.

Ограничења у трговини сунцокретом са Босном и Херцеговином и Србијом неће бити! Држава неће прихватити захтев уљара који су затражили да се лимитира извоз сунцокрета у БиХ, јер су комшије спремне да плате зрно много боље него домаћи произвођачи уља. Босански уљари су „шире руке“ у плаћању ратарима, јер БиХ има споразум о слободној трговини са Турском, великим купцем јестивог уља, па без царинских оптерећења могу да извозе уље на њихово тржиште.

ФЕР УСЛОВИ

Према речима Марка Абрамовића, генералног директора „Витала“, они подржавају слободно тржиште и фер услове за све учеснике, имајући у виду и индивидуалне пољопривредне произвођаче. – Трудимо се и да сировину набавимо по најповољнијим условима, како би и потрошачи били задовољни – истакао је Абрамовић.

– Имаћемо ових дана разговоре са Турском како би и наши уљари могли да извозе по нижој царини, јер сада не могу да буду конкурентни са БиХ – рекао је, за „Новости“, Расим Љајић, министар трговине. – Забране нису добра решења, јер увек постоје контрамере, а Турска је велики увозник. Иначе, преговори са Турском о смањивању царине траје већ годину дана, али се на крају увек појави неки уљарски лоби. Када бисмо успели нешто да договоримо, то би било добро за све. Јер кад би и наши имали обезбеђен пласман као они у БиХ, онда би могли пољопривредницима да плате већу цену.

Откуп сунцокрета, према незваничним најавама, биће међу најнеповољнијим до сада, а увођењем забрана, држава би стала на страну прерађивача, а не пољопривредника. Сунцокрет је ове године рекордно засејан, на више од 210.000 хектара.

Ратар из Лукићева поред Зрењанина Драгиша Борић ове године сунцокрет гаји на 516 хектара, и спрема се да ових дана почне са жетвом.

– Сунцокрет је одлично понео и надам се јако добром роду – задовољан је Борић. – Имам неке обавезе према прерађивачима и организаторима производње, јер сам узео део репроматеријала, али, доста сунцокрета ће ми бити „слободно“. Тренутно се, код нас у Зрењанину, нуди аконтна цена од 30 динара, али, продао бих сваком ко понуди више.

Борић каже да је чуо како се помиње затварање границе за сунцокрет, како се не би „одлио“ у Босну и Херцеговину.

– Ми, ратари, морамо да имамо бар једну културу која „испегла“ губитке настале на ниској цени осталих култура – указује Борић. – Овог пута, морамо да решавамо проблем пшенице, па самим тим ни ограничење цене сунцкокрта забраном извоза није добро решење.

И Гена Николић, пољопривредник из Војводине, каже да је цена од око 30 динара за килограм ниска и да се коначна цена не зна. Свакако, ко код да понуди више, може сунцокрет и да добије.