Прочитај ми чланак

Жеља да се јасеновачке жртве сачувају од заборава

0

У Спомен-подручју "Доња Градина" у Републици Српској обележава се 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу. Годишњицу заједно обележавају владе Србије и Републике Српске. "Доња Градина" била је део система усташких концентрационих логора са седиштем у Јасеновцу.

jasenovac-jutjub

Један од ретких логораша који су преживели голготу у Јасеновцу имао је 12 година када је са породицом доведен у логор. Ту је последњи пут видео оца и још неколико чланова породице.

„Најстрашније је када гледам да убија. Пуца, убија, гледао сам и када коље ножем. Ја сам већ био полузвер, гладан“, истиче Никола Бањац из Козарске Дубице.

Такође Никола, Бањалучанин, није био у логору, али његов отац јесте. Никада га није упознао јер су га убиле усташе у Јасеновцу. Зато је, каже, дужност свих да сачувају сећања на то.

„Остајемо ми, ја као потомак, да се чује, да се обиђе ово свето место, и да се преноси даље на поколења сећања на невино страдале“, каже Никола Гојковић.

У Спомен-подручју „Доња Градина“ прикупили су стотине фотографија јасеновачких докумената који сведоче о злочинима под окриљем НДХ. Жеља је да се јасеновачким жртвама врати лице и да се тако сачувају од заборава.

jasenovac

„Добили смо доста ознака које су Јевреји морали да носе, на левој страни прса, металне плочице. Имамо једну наџак секиру која је пронађена на реци Сави, била је оружје и оруђе за време НДХ, али оно што ми сматрамо је да је са њом углавном вршено убијање“, наводи Тања Тулековић, директорка Спомен-подручја „Доња Градина“.

У Спомен-подручју прикупљају и сведочења преживелих логораша. План је да музејска збирка народа Козаре и Поткозарја буде део фундуса будућег меморијалног музеја.