Прочитај ми чланак

Месић: „Олуја“ је била легитимна али су се током ње догодили и злочини над Србима

0

Могу само поновити ноторне чињенице, од којих неке заобилазе како на хрватској, тако и на српској страни.

stjepan-mesic1
Операција Олуја је била легитимна војна операција, јер свака држава, а Хрватска је у то доба била међународно призната држава, има право – када исцрпи сва друга средства – прибјећи и сили да би осигурала цјеловитост својега националнога територија. Дакле, легитимност операције Олуја не може се доводити у питање, каже за Данас Стјепан Месић, бивши председник Хрватске, говорећи о обележавању годишњице Олује и актуелним српско-хрватским односима.

Према Месићевом мишљењу, „друга је ствар што су се – мање током саме операције, а више након ње – догодили и злочини у којима су починитељи неспорно били припадници хрватских оружаних снага, а жртве појединци из редова Срба који су остали“.

– И једно и друго је неспорно и ако нетко жели истину о томе раздобљу, мора признати и једно, и друго. А што се тиче масовног одласка српског становништва из самопроглашене Крајине, тај је одлазак дијелом био припреман и организиран прије Олује, дијелом је посљедица пропаганде којом се људе потицало да оду, а дијелом је посљедица и тога да хрватска држава није ништа учинила како би зауставила одлазак Срба – својих грађана. Управо зато заговарао сам, док сам био предсједник, повратак избјеглих и интервенирао сам у случају инцидената у којима су повратници били извргнути пријетњама или нападима. На жалост, повратак није остварен у оном обујму у којему би било пожељно и корисно, како за оне који су избјегли, тако и за Републику Хрватску, истиче саговорник Данаса.

Бивши председник Хрватске констатује да „с данашњим стањем односа двију земаља нисам задовољан“, као и да са забринутошћу пратим и догађаје који томе придоносе и реторику која у вези с тим догађајима сваким даном постаје све оштрија“.

– То штети свима и не користи никоме, закључује Стјепан Месић.

У Хрватској и Србији је јуче почело обележавање двадесетједногодишњице Олује. Државни и црквени врх Србије требало је да се синоћ окупи у Бусијама, код цркве Кирила и Методија. Било је предвиђено да парастос страдалима у Олуји служи српски патријарх Иринеј, као и да се он затим обрати окупљенима, те да говор одрже премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, изјавио је јуче гостујући на РТС да је током „Олује“ протерано око 250.000 Срба из Книна, а уништено око 25.000 њихових кућа. „Хрватска се обавезала пред међународном заједницом, када је ушла у ЕУ, да реши проблем са суседима. То уништавање кућа је плански урађено да се Срби никада не врате. И данас имате српска села са повратницима која немају струју, асфалт, посао да не говоримо“, нагласио је Вулин, преноси Тањуг.

Парастос страдалим Србима служиће се данас у 11 часова у Цркви светог Марка у Београду, а у подне ће се кренути у шетњу до Центра Сава, где ће у 14 сати бити одржана Меморијална академија „И Срби су жртве“.

Хрватски премијер Тихомир Орешковић честитао је јуче хрватским војним ветеранима и свим грађанима Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља. Он је истакао да је Хрватска „у величанственој војнополицијској акцији Олуја показала да се, надахнута тежњом хрватских грађана за слободном, независном и самосталном државом, зна бранити и одбранити“, пренела је ТВ Н1 на свом порталу.

„Хрватски бранитељи су муњевитом акцијом ослободили више од 10.000 квадратних километара хрватске територије, створили предуслове за успостављање мира на целом ратом захваћеном подручју и омогућили пораз великосрпске политике“, навео је у честитки Орешковић. Одлазећи хрватски премијер је позвао грађане Хрватске да „као победници и ослободиоци домовине Хрватске прославе овај велики дан достојанствено и поносно“.

У Загребу је јуче одржана војна парада, а хрватска председница Колинда Грабар Китаровић унапредила је у више чинове 575 припадника Хрватских оружаних снага, а осам њих одликовала. Централна свечаност поводом Олује организује се данас у Книну, где ће химна Хрватске и црквена звона означити улазак хрватске војске у то место. У оквиру церемоније биће подигнута државна застава на Книнској тврђави, организовати мимоход и Миса за домовину, као и подела војничког ручка уз заједнички ручак у парку. У вечерњим сатима се одржава концерт „Победа за хероје“, на којем наступа контроверзни извођач Марко Перковић Тхомпсон.

Хрватски генерал Бранимир Главаш је на јучерашњој конференцији за новинаре казао да „оптужбе Србије на рачун Хрватске делују још више гротескне уколико се подсети на „биографију данашњег српског премијера Александра Вучића, актуелног председника Републике Србије Томислава Николића, као и министра иностраних послова Србије Ивице Дачића“, преноси ТВ Н1.

„На челу Србије нису нормални политичари демократских проевропских уверења, већ истине ради то треба јавно рећи, окорели српски неофашисти и прочетнички националисти које Хрватска треба процесуирати због злодела која су радили током Домовинског рата за време великосрпске агресије на подручју Републике Хрватске“, рекао је Главаш.

Мате Гранић, који је у августу 1995. био министар спољних послова Хрватске, казао је у разговору за Јутарњи лист да је „Слободан Милошевић знао да се припрема Олуја и када ће почети, али није вјеровао“.

„Непосредно пред почетак операција хрватских снага Гојко Шушак обавијестио је што се спрема америчког велепосланика у Хрватској Питера Галбрајта, а Канађани су информације пренијели Милошевићу“, тврди Гранић.