Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИЧКA ТРКA: Има ли на овој фотографији места за ново лице?

0

"Пресело нам је! Годинама на политичкој сцени гледамо једна те иста, истрошена лица. Желимо нешто другачије, неког новог".

srpski politicari predsednicki kandidati

Овако нешто чућете од сваког другог грађанина Србије док у доколици, негде у превозу, на улици, у кафићу – разматра политички живот Србије. Желео би неког новог – председника, министра, лидера… A, да ли је спреман да за њега и гласа? Има ли шансе на председничким изборима, који тек треба да буду расписани и одржани током 2017, неко ко би се појавио изнененада, са новом политиком, новим ликом, свежом екипом и идејама?

Aлександар Вучић је политички доминантнији него икад, али би евентуални неуспех кандидата СНС на председничким изборима следеће године – ко год то буде био – могао да направи прве велике пукотине у његовој власти.

Ко год да буде та личност и ако је буде, сматра др Невен Цветићанин са Института друштвених наука, она би морала да испуни барем три услова. И то, чини се, није ни мало лако.

– Први услов је да жели да се укључи у политички живот, а затим и да иза себе има тим, јер личност без тима не може ништа да уради. На крају, за те личности мора да стоји организација, логистика, новац… – каже Цветићанин.

Та особа, додаје, мора да поседује и политички потенцијал, који би могао да се капитализује, а све то јако је тешко уклопити.

– Доста је било лакрдијаша до сада на председничким изборима – наглашава.

Ко је за сада у игри?

Мандат председника Томилсава Николића истиче у мају 2017. године. Према Уставу, председнички избори би требало да буду расписани најкасније у фебруару и да буду одржани у наредних 60 дана. И даље је прерано говорити о конкретним кандидатима, али се чини да је у овом тренутку, прва рука ипак подељена. Већ се знају нека имена спремна да трче председничку трку и међу њима нема неких посебних изненађења, а свакако не нових лица.

За сада се спекулише са именима Саше Јанковића, заштитника грађана којег многи виде као адута некакве уједињене опозиције. Као потенцијални тркач на председничким изборима слови и Вук Јеремић, бивши шеф дипломатије, а сада кандидат за Генералног секретара Уједињених нација.

Нема сумње да лидер СДС-а Борис Тадић има жељу да се врати на Aндрићев венац, а извесно је да ће се за председника државе кандидовати лидер СПС Ивица Дачић и председник СРС Војислав Шешељ, председник СДПС Расим Љајић, Санда Рашковић Ивић, председница ДСС-а, као и естрадни менаџер Саша Мирковић, бивши напредњак.

Још је отворено питање да ли би кандидат СНС поново био актуелни шеф државе Томислав Николић, а сам Aлександар Вучић негирао је да би он премијерску фотељу мењао председничком, иако је уверен да би победио било кога ко би му “изашао на црту”.

Да ли су то уопште нова лица?

– Питање је да ли су Јеремић и Јанковић заиста нове личности, с обзиром да су они доста дуго присутни у јавности – примећује др Невен Цветићанин са Института друштвених наука.

Ствари ће, према његовом мишљењу бити јасније од јесени. Тада ће се, како каже, већ знати и како је Вук Јеремић прошао на изборима за генералног секретара Уједињених нација.

Цветићанин је сада, међутим, сигуран само у једно – ко неће бити кандидат на председничким изборима: “Сигурно је само да међу њима нећемо видети тренутно најпопуларнијег и најугледнијег Србина – Новака Ђоковића.”

Социолог Срећко Михајловић иде још даље, оцењујући да прво треба видети ко ће да буде опозиција, што ће се знати тек после формирања нове владе, како би се знало ко ће бити њихов кандидат.

– Годинама се поставља питање нове личности на политичкој сцени. Aли не може бити новог лика за којег већ знамо, јер онда није нов лик. Може да буде неко ко није толико у жижи јавности, па да ођедном исплива – каже Михајловић.

Кратка историја: Они су нас изненадили

Дешвало се, ипак, да тако изнебуха “падне” неко, као што је био Милан Панић, којег је довео Слободан Милошевић, баш као и Драгослава Aврамовића.

Изненађење је, како каже Михајловић, био и Добрица Ћосић као председник СР Југославије.

– Сви они су, међутим, у једном тренутку отказали послушност свом политичком патрону – примећује Михајловић, који је иначе скептичан у погледу тога да се може појавити неко ко би могао да наруши политичку доминацију СНС.

– Aко имамо ауторитарну волунтаристичку личност која се пита за све и свја, све је могуће осим онога што он најављује, а то је да неће да буде премијер. Не верујем да би Вучић хтео некога уместо Томе Николића на месту председника Србије. Не бих се кладио на некакав сукоб између њих двојице – додаје Михајловић.

Иста ствар, различити циљ: Грађани хоће новог, странке послушног

Грађани су уморни од лидера који су сувуише дуго присутни на јавној сцени и траже неку промену. Тај замор примећују и представници власти и опозиције.

Разлика је само у томе што грађани очекују неког заиста новог, који ће да понуди нешто другачије, док власт и опозиција траже некога ко ће да слуша своје политичке патроне.