Прочитај ми чланак

Од овога умире свака друга особа у Србији

0

Током 2014. године у нашој земљи умрло је 53.993 људи, а код више од половине - 53,3 одсто узрок смрти су болести срца и крвних судова. У Србији сваког сата од различитих облика кардиоваскуларних болести умре шест особа, од којих је свака осма у најпродуктивнијим годинама живота, између 25. и 64. године живота и заблуда је да та болест погађа само старију популацију.

591129_eye-743409-960-720_fИнтервентни кардиолог КЦС проф. Синиша Стојковић каже да број оболелих од кардиоваскуларних болести стално расте и да Србија држи неславно треће место по броју умрлих, одмах иза Русије и Украјине.

Он каже да на 100.000 становника око пет умре без икаквих претходних проблема везаних за кардиоваскуларне проблеме, да у Србији између 16.000 и 18.000 пацијената доживи инфаркт једном годишње, а да трећина њих никада не дође у болницу. 

– Они који дођу у првом сату инфаркта практично немају никаквих последица, а они који се јаве касније имају велике последице у смислу преживљавања и инвалидитета – рекао је Стојковић.

Статистика каже да већ у првој години код око 20 одсто пацијената који су преживели инфаркт долази до поновног инфаркта миокарда или других компликација као што је мождани удар, запушење стента…

Шта да једете да бисте избегли инфаркт

Препоруке таквим пацијентима су да модифкују начин живота, редукују телесну тежину, да се здраво хране – три пута недељно риба, да једу нискокалоричну храну, редовно вежбају и уведу рестрикцију соли – мање од три грама дневно.