Прочитај ми чланак

ДОМИНО ЕФЕКАТ: Референдуми о одласку из ЕУ у Италији, Холандији, Данској..?

0

Одлука Британије да напусти ЕУ покренула је домино ефекат у више европских земаља попут Италије, Француске и Холандије.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Тамо су патриотске странке и евроскептици одмах изашли са захтевом да се и у њиховим земљама одржи референдум о останку у Унији.

Италијанска опозициона Северна лига покреће кампању за прикупљање потписа за референдум попут оног који је јуче одржан у Британији, изјавио је лидер те странке и посланик у Европском парламенту Матео Салвини.

„Северна лига ће почети да прикупља потписе подршке за предлог закона који би допустио Италијанима да на референдуму изразе своје мишљење о европским споразумима, слично референдуму који је одржан у Британији“, рекао је Салвини.

Он је раније руској агенцији Тасс рекао да је исход референдума у Британији „одговор Европској унији, која не успева да заштити своје грађане“.

Претходно је одржавање референдума у својој земљи предложио лидер холандске антиевропске „Странке слободе“ Герт Вилдерс.

Вилдерс је наиме обећао да ће, уколико буде изабран за премијера на изборима у марту у Холандији, и он позвати на референдум.

„Желимо поново да имамо контролу над нашом земљом, парама, сопственим границама, имиграционом политиком. Холандија мора, што је пре могуће, да добије шансу да се изјасни о чланству у ЕУ“, истакао је Вилдерс.

Председница француске патриотске партије Национални фронт, Марин Ле Пен, поздравила је одлуку Британије да напусти ЕУ и позвала на одржавање референдума и у Француској.

„Победа за слободу! Као што сам годинама тражила, сада морамо да имамо исти референдум у Француској и другим земљама ЕУ“, објавила је Ле Пен на Твитеру.

Ле Пен је недавно у Бечу, на састанку патриотских партија, истакла да Француска „вероватно има хиљаду разлога више од Британаца да напусти ЕУ“. Евроскептици из скандинавских земаља такође су предложили расписивање референдума са питањем чланства у ЕУ, убрзо након проглашења резултата Брегзита, преноси AП.

Данска Народна партија позвала је данас на одржавање референдума са питањем чланства у ЕУ, али је премијер Данске одбацио такву могућност.

Кристиан Тулсен, шеф данске Народне партије, рекао је да би референдум био „добар демократски обичај“.

„Верујем да Данце треба питати да ли желе да пратимо Велику Британију или оставимо ствари овакве какве су тренутно“, рекао је Тулсен.

Дански премијер Ларс Леке Расмусен одбацио је позиве на расписивање референдума али је признао да су резултати Брегзита отворили и ту могућност.

„Ми припадамо Европској унији“, рекао је Расмусен у обраћању новинарима.

Данска није прихватила све услове уговора о чланству Европској унији из страха од губитка суверенитета.

Данска, као ни Шведска не планирају одржавање референдума, преноси AП.

Лидер Странке за независност Велике Британије, Најџел Фараж, уопзорио је да је „опште познато да ће резултат Брегзита покренути домино ефекат у земљама на северу Европе, почевши са Данском“ преносе светске агенције.

У Шведској, која је 1995. године постала члан ЕУ, антимигрантске Шведске Демократе, објавили су на свом Твитер налогу „Сада чекамо Швегзит“.

„Шведске демократе ће сада појачати притисак на владу. Наша земља мора да обнови договоре постигнуте са Европском унијом“ рекао је лидер странке Џими Aкесон који већ дуже време захтева расписивање референдума са овим питањем.

Шведска Левичарска странка је предложила да се обнове договори са ЕУ, али је њихов лидер Јона Шостед је рекао да жели „прво да види како ће изгледати британски нови однос са унијом“, преносе светски медији.