Прочитај ми чланак

5 застрашујућих реакција на „брегзит“

0

Лондон -- Требаће дани, месеци и године да би се свет суочио са последицама одлуке Британаца да напусте Европску унију.

BREEXIT56Прве реакције тржишта изгледа да потврђују страхове стручњака да ће “брегзит” донети дубока померања. Веома је могуће да ће се тржишта преко ноћи и током викенда примирити, али нико се не нуди да да тачну процену. Ипак, тренутна догађања широм света су алармантна.

Ово је пет очигледних алармантних сигнала:

1. Црвени екрани на свим берзама показују тешке губитке на тржиштима капитала у Азији, док стране валуте јачају у односу на британску фунту. Повећана је тражња за вредносним папирима САД, као прибежиште сигурности.

2. Индекс Стандар енд Пурс 500 бележи пад од око 5 процента.

3. Цена злата се винула у небо, на највиши ниво још од велике финансијске кризе 2008. У доларима скок износи око 8 одсто, на 1.322 долара за унцу, док је у фунтама скок чак 15 одсто и достиже износ од 972 фунте. Масивна потражања за златом па не би чудио ни нови скок цена тог племенитог метала.

4. Британска фунта пала је за више од 10 процената, највише од 1985.

5. Веома је вероватно да ће Британија пасти у рецесију

Вест да су грађани Британије гласали за излазак из Европске уније снажно је погодила фунту, која је тренутно на најнижем нивоу у односу на долар од 1985.

Трговци валутама кажу да су померања на тржишту због одлуке Британије да иступи из ЕУ екстремнија од оних која су виђена током велике финансијске кризе 2008.

Грађани Британије су, према непотпуним резултатима референдума, одлучили да после 43 године напусте Европску унију, јавио је ББЦ.