Прочитај ми чланак

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ О ЛЕГЕНДАРНОМ ШАМПИОНУ: Али као члан секте два пута мењао име

0

Мухамед Али преминуо је у 75. години. Осим што је био један од најбољих боксера свих времена, Американац је био и једна од најконтроверзнијих личности светског спорта.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Изјавама је често знао да узбурка јавност, а и због поступака је константно био у жижи јавности током блиставе каријере.

Добро је познато је да је 1964. године, када је и постао шампион у тешкој категорији нокаутиравши Сонија Листона, после преласка у ислам, променио име из Касијус Клеј у Мухамед Али. Међутим, мало ко зна да је му је то била друга промена имена. Он је, као члан секте „Нација ислама“, првобитно из Касијус Клеј „прешао“ у Касијус Икс по узору на Малколма Икса, виђеног члана те секте, која је била симбол борбе црначког становништва САД против угњетавања. Први пут је име променио дан после меча са Листоном, а поново се „прекрстио“ две недеље касније, јер му је име Мухамед Али дао религијски вођа Илајџа Мухамед.

Као муслиман, Али је одбио да иде у Вијетнамски рат, па му је 1967. одузета титула. Непосредно по промени вере, славни боксер је био наклоњен милитантном учењу „Нације ислама“, али се касније приклонио суфизму, „мистичном тумачењу“ ислама и његовој пацифистичкој страни. Осуђен је због одбијања војне обавезе, али му је пресуда укинута на Врховном суду 1971, па се вратио боксу.

Мухамеду Алију је 1984. године дијагностикована Паркинсонова болест. Борац, какав је био, ни тада се није предавао. Током деценија борбе с опаком болешћу и губитком моћи говора, савладао је комуникацију рукама, прстима, гестикулацијом лицем… Блиски њему кажу да је такав вид комуникације довео готово до савршенства.