Прочитај ми чланак

СТРАНАЧКИ ИЗБОРИ: Вучић у потпуности преузео СНС од Николића

0

Председник СНС Aлександар Вучић је избором својих људи у највише страначко руководство и дефинитивно преузео партију од Томислава Николића.

vucic širi ruke l

На прекјучерашњој изборној скупштини потврђено је писање „Блица” – Миленко Јованов, Милош Вучевић, Марко Ђурић и Марија Обрадовић нови су потпредседници странке. Занимљиво, сви ови људи се сматрају Вучићевим кадровима. Његов избор био је и нови председник извршног одбора СНС Дарко Глишић.

– Све ово су Вучићеви људи. Посвећени, послушни и вредни. Лично их је бирао – каже извор „Блица” из врха СНС.

У највишем руководству странке, с друге стране, више неће бити Радомира Николића, старијег сина председника Србије. Изговор да градоначелници више неће бити у председништву странке, те да због тога Николић млађи остаје без страначке функције не пије воду, јер то није препрека за Милоша Вучевића, који је у странци драматично напредовао, а очекује се да настави да води и Нови Сад.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже за “Блиц” да се на основу кадровских решења може наслутити да је Вучић комплетно преузео странку.

– Вучић је неприкосновени политички лидер у Србији, па је логично и да је странка дала предност њему и његовим кадровима. То је било очекивано. Оно што се и до сада знало сада је добило институционални облик кроз органе странке – наводи он.

На питање како ће се последња дешавања одразити на председничке изборе, он каже:

– То је деликатно питање. Рано је говорити о томе, али није искључено да ће Томислав Николић бити кандидат СНС.

Aналитичар Драгомир Aнђелковић каже да Николићев утицај ни до сада није био превелики.

– Мислим да Вучић није усмерио енергију на уклањање Николићевих људи, већ је свестан да је ова изборна победа последња велика победа и да ће од сада морати много више да се ради. Зато су промене драстичне – наводи за “Блиц” Aнђелковић.

gasic radomir nikolic

Он истиче да се једино за Радомира Николића могло рећи да је човек бившег председника СНС, али да се он није бавио партијом и био би склоњен и да се другачије презива.

За председника извршног одбора СНС изабран је Дарко Глишић, председник Општине УБ. Глишић је изабран на предлог Aлександра Вучића, који у њега има безрезервно поверење, а посебно због изузетног залагања током изборне кампање и одличних резултата на локалном нивоу. Глишић неће више бити председник општине Уб, јер ће се потпуно посветити раду у странци.

Они су нови потпредседници

Марко Ђурић: СНС је барјактар промена

Директор Канцеларије за Косово и Метохију. На ту функцију дошао је са позиције саветника председника Србије за спољну политику. Веома је посвећен СНС, вредан, одговоран и нема афере иза себе. Иако је национално опредељен, има добре односе са Западом, што је Вучићу сигурно важно.

Đurić Bez srpske liste nije moguća vlada u Prištini _f

– Борба за промене нас је ујединила око СНС и наша странка ће и даље бити барјактар промена – рекао је јуче Ђурић.

Миленко Јованов: Даље путем победе

Реч је о динамичном младом човеку који је док је још био у ДСС у време док се та странка распадала, успео да одржи странку у Кикинди. Његово унапређење могла би да буде и Вучићева порука староседеоцима да се не вреднују године проведене у партији него залагања. Вучић је недавно за “Блиц” рекао да га Јованов подсећа на њега у младости.

milenko-jovanov-foto-tanjug-sava-radovanovic-1431

Фото: Танјуг – Сава Радоновић

– Нови потпредседници ће се трудити да Србија настави путем којим је кренула за време владе Aлександра Вучића, а то је пут победе – истакао је Јованов.

Марија Обрадовић: Приоритет – веће учешће жена у политици

Марија Обрадовић је у претходном сазиву Скупштине Србије била председница Одбора за одбрану и безбедност. Пре тога бавила се новинарством. Максимално је посвећен страначки радник, спремна је од јутра до мрака да ради ако то обавезе захтевају.

marija_obradovic
– Мој избор на високу страначку функцију је израз Вучићевог поверења у жене и женски политички активизам, што је и један од мојих приоритета – навела је јуче она.

Милош Вучевић: Рад на терену

Нико од градоначелника из редова СНС није толико систематски радио као он. У највећој мери је изнео изборни процес у Војводини. На крају, остварио је убедљиву победу у покрајини, што Вучићу није промакло.

milos-vucevic sns
– Нови потпредседници свесни су одговорности коју су добили. Желимо да се посветимо странци и раду на терену – каже Вучевић.