Прочитај ми чланак

БИЈЕ ЗА МЕДАЉУ! Тијана Богдановић шампион Европе!

0

Пресрећна сам! Пре финала сам знала да ће ово бити прво злато за Србију уколико победим, што је историјски успех за српски теквондо – рекла је нова владарка Старог континента.

tijana tekvando

Тијана Богдановић (до 49кг) је нова европска шампионка у категорији до 49 килограма, уједно и прва женска златна медаља за Србију!

Већ првог такмичарског дана у Швајцарској, освојена је најсјајнија медаља. Тијана је на старту победила Сару Дамњановић 13:1, не само колегиницу из националног тима већ и клуба. Сара се директно квалификовала за учешче на ЕП тако што је освојила медаљу на Пресидент Купу у Немачкој. На жалост, њихов ренкинг на европској листи је такав да је сусрет у првом колу био неизбежан.

Већ у другом колу Богдановићева била је боља од Хрватице Кристине Томић 6:2, врло незгодне И високе девојке. Међутим, Тијанино искуство дошло је тада до изражаја када је на два пута погодила противницу у главу И добила врло вредних 6 поена.

У полуфиналу чекала ју је Луција Заниновић из Хрватске. Легенда женског светског теквондоа! Луција је трострука европска шампионка, бронзана са Олимпијских игара у Лондону, освајачица светских медаља, светских купова и бројних других, великих медаља. A њену владавину на ЕП управо је прекинула Тијана! Њихов сусрет је ујдно била И најтежа борба за 18-годишњу Тијану.

– Ово је прво злато за Србију у женској сениорској конкуренцији. Наравно, поново се Тијана уписала као неко ко помера границе. Пресрећан сам због ове медаље. Добро је за њено самопоуздање пред наставак припрема за ОИ. Свестан сам да су главни фаворити као Луција у припремном периоду сада и да нису урадили све што могу, али са друге стране и Тијана има још много простора за напредак до Рија – коментарисао је Драган Јовић.

Тијана је у финалу победила Aну Петрушић из Словеније 7:0, која је била апсолутно изненађење турнира, будући да нема медаљу са великих турнира, осим међународних Г1.

– Пресрећна сам! Пре финала сам знала да ће ово бити прво злато за Србију уколико победим, што је историјски успех за српски теквондо. То ми је био само додатни мотив. Међутим, ово је само једна станица на путу за Рио – рекла је Тијана, која се квалификовала за ОИ у Рију почетком године.

– Велика је част борити се са једном од легенди овог спорта, Луцијом која је једна од најбољих европских бораца свих времена. Свесни смо да Луција темпира форму за Рио и да јој је ово тест такмичење које је до сада освојила три пута.