Прочитај ми чланак

РАДИКАЛИ У УЗЛЕТУ: На хиљаде нових приступница за СРС!

0
Вјерица Радета (Фото: Бојан Цвејић)

Вјерица Радета (Фото: Бојан Цвејић)

Рејтинг СРС вртоглаво расте од када се председник Војислав Шешељ вратио у Србију. И то је чињеница, а ово што пишу квазианалитичари и такозвани истраживачи то нема везе са истином. Наш рејтинг је пре пет-шест месеци достигао 20 процената.

Ослобађајућа пресуда Шешељу направила је прави цунами. И први пут од када постоји странка људи који раде у Извршном одбору странке не стижу да ураде свима чланске карте колико приступница стиже. На дан 31. марта имали смо 3.000 електронских приступница. Ови који су се мало повукли из странке и ови што су се прикључили СНС, они се масовно јављају и враћају, истиче за Данас Вјерица Радета, председница Извршног одбора СРС, одговарајући на питање колико је на њихов рејтинг утицала пресуда Шешељу.

Многи сматрају да је цела ова прича о Хагу заправо вама била бесплатна реклама у кампањи.

То да је нама реклама све ово што се дешава у Хагу је прилично бесмислено. Причајући о ослабађајућој пресуди Војиславу Шешељу, заборављају да је Шешељ 12 година противправно био у притвору без првостепене пресуде. Пресуда која је изречена је нешто што смо очекивали, пре свега говоримо о нама који смо били у тиму, јер да је постојао и један једини доказ Шешељ би био осуђен. То што је ослобођен никако не амнестира хашки суд, нити је било ко од нас променио мишљење о њему. То је и даље антисрпски суд и СРС ће после ових избора, пошто ћемо победити, прекинути сарадњу са Хашким трибуналом и учинити све да се у Србију врате сви невино осуђени Срби и сви они који чекају пресуду.

Рекли сте да имате 20 одсто…

То је било, ми сада заиста идемо на изборну победу.

А које истраживање то показује?

Истраживање које нам је то рекло је радио Александар Вучић, за његову употребу. Наш председник је дошао до тога и одмах обавестио јавност о томе. Сада нам то казује стање терену, учлањавање нових људи, хиљаде на митинзима, не требају нам никакви други показатељи.

Шта у том истраживању пише колико СНС има подршке?

Вучићево понашање у јавности показује колико је он у паници.

А колико је то процената?

Они ће једва догурати до 35 одсто, ако догурају.

Очекујете ли да ће власт изручити и вас троје које Хаг тражи? Мислите ли да ће се то решавати пре или после избора?

Тиме се уопште не бавим. Када сам чула за ту оптужницу из медија, никада је иначе нисам видела, никада ме нико није контактирао од надлежних из Србије нити из Хага, одмах сам рекла да добровољно нећу отићи. Стојим на располагању нашим правосудним органима и ако буду покренули било какав поступак учествоваћу у томе и доказаћу да држава Србија нема правног основа да нас изручи зато што постоји Закон о сарадњи са Хашким трибуналом који од Србије тражи изручивање оних држављана који су оптужени за ратни злочин, злочин против човечности и геноцид. Непоштовање суда се не помиње.

Рекли сте да ћете победити на изборима. Шта сматрате победом?

Победу, да освојимо власт.

Ко би вам били прихватљиви партнери после избора?

Наш основни мото је да Србија мора да прекине преговоре о уласку у ЕУ и да мора да се окрене свеобухватној сарадњи са Руском Федерацијом. Свако ко прихвати овај принцип може рачунати на нашу подршку.

Постоји ли сада неко такав?

Можда ће да се промене у међувремену, за сада су углавном за ЕУ.

А ДСС и Двери?

ДСС и Двери се не залажу на тај начин, већ за некакву неутралност. Никада нисам разумела шта то значи. ДСС је иначе до 2005. била за улазак у ЕУ и они су први потписали ЦЕФТА споразум и тада се прокламована држава Косово појавила као правни субјекат – у споразуму који је потписао Коштуница. Санда Рашковић каже да јој је непријатно што је била тада део те ДСС, али заборавља да је као посланик тада гласала за тај споразум. Бошко Обрадовић као председник Двери је са њима у коалицији, што значе да деле исте вредности.

Критиковали сте и претходни режим, као и актуелни. Можете ли да упоредите власт под ДС и ову са СНС?

ДС, Мики Ракић и Борис Тадић су помогли и направили СНС и показало се да је постојање СНС обесмислило постојање ДС и свих њених сателита. Међу њима нема никакве разлике.

Како бисте решили питање Косова?

Ми бисмо тај проблем замрзли на нивоу Савета безбедности УН и прекинули преговоре поготово уз посредство ЕУ. Инсистирали бисмо на Резолуцији 1244 која је жива и данас али заборављена. Чекали бисмо неке боље услове, који би и сада били могући, уз подршку Руске Федерације. Сигурно бисмо нашли неко боље решење.

Да ли бисте у решавање тог питања користили мирна средства или војну силу?

СРС је увек за мирна средства, демократска, преговоре и разговоре. Како смо се понашали увек, тако ћемо и убудуће.

Дакле, војну силу искључујете?

Не знам која војна сила. Ми немамо ни војску ни војну силу, нажалост.

Претпоставка је да ће се Шешељ кандидовати и следеће године на председничким изборима. Очекујете ли тада још бољи резултат?

Очекујем да ће Шешељ бити председник владе и да неће моћи да се кандидује на председничким изборима. А када дође време за председничке изборе, на страначким органима ћемо расправљати и одлучивати о кандидату.

То значи да не видите Томислава Николића у другом мандату?

Морам да се насмејем. Томислав Николић је неко ко не заслужује да се о њему говори. Он је обрукао Србију и функцију коју обавља.

Извор: danas