Прочитај ми чланак

РУСИ ИСМЕВАЈУ ХРВАТЕ: Купили сте борбене авионе од лего коцкица!

0

hrvatski-avion

У Хрватској је избио скандал око борбених авиона након што је откривено како су купљени авиони МиГ-21 – који сада нису у могућности да лете – састављени од сумњивих делова у Украјини. Бивши хрватски министар одбране запретио је да ће се убити уколико се докаже да су те информације тачне, пише Раша тудеј.

Хрватске безбедносне службе и Министарство одбране отворили су, наиме, истрагу око уговора из 2013. који је склопило хрватско Министарство одбране с једном украјинском компанијом. У склопу уговора, Хрватска је платила више од 13 милиона евра за ремонт седам ловаца МиГ-21 у Украјини, и куповину још пет авиона истог типа.

Али, тих пет МиГ-ова Украјинци никад нису предали складно договору, открио је Јутарњи лист. Заправо, авиони су састављени од сумњивих дотрајалих делова пристиглих из разних делова света. Према изворима Јутарњег листа, постоје озбиљне индикације како је труп авиона стигао из Бугарске, крила из Алжира, док су резервоари горива наводно совјетског порекла. Бугарска је претходно НАТО-у пријавила како је уништила своје МиГ-21 авионе, што је подстакнуло питање како су делови из Бугарске пронашли пут до Украјине. “Алжирска” крила имала су француске ознаке, али и оне на ћирилици још из времена Совјетског Савеза.

Када су хрватски службеници кренули да прегледају пет МиГ-ова које су хтели да купе, Украјинци су заменили борбене авионе налик “лего коцкицама” за оне Јеменске, пишу руски медији. Ремонт седам хрватских авиона у Одеси такође је изгледао сумњиво од самог почетка. Наиме, према уговору, пилот Иван Селак требао је извести пробни лет на “поправљеним” авионима пре завршне предаје. Али, Украјинци му то никад нису допустили, користећи “лоше време” или “ризик лета над насељеним подручјима” као изговор.

Напослетку, кад су авиони требали да дођу назад у Хрватску, у Украјини се заратило и авионе су допремили растављене у камионима. У Хрватској се једном “ремонтираном” МиГ-у покварио мотор док је летео на висини од 13 километара, док радар на другом уопште није радио. Након тога, откривено је како сви авиони имају комуникацијску опрему још из совјетског времена и да је једва компатибилна с НАТО-вим стандардима. Авиони нису имали ни опрему која хрватским ваздушним снагама треба за учествовање у НАТО-вим мисијама.

– Нама је уништено борбено ваздухопловство. Ми заправо не знамо који су авиони дошли из Украјине и на каквим авионима наши пилоти лете – рекао је за Јутарњи лист саговорник упућен у истрагу. Договор с Украјином изазвао је скандал унутар хрватске војне елите. Бивши министар Анте Котромановић, који је био на власти када је спорни уговор потписан 2013. године, инсистира да је све било транспарентно и пориче да је ишта криво учинио, преноси Раша тудеј.

– Оптужен сам да сам фаворизирао украјинску понуду. Упуцаћу се ако ико докаже да је било тако – казао је.

 

Извор: Телеграф