Прочитај ми чланак

Нијанг: Србија недовољно чини да Шешељ оде у Хаг

0

Haski tribunal

Хаг — Судија Мандаје Нијанг сматра да нису постојали довољни разлози за одлуку Хашког трибунала да се пресуда Војиславу Шешељу изрекне у његовом одсуству.

Он је у издвојеном мишљењу нагласио да српске власти нису довољно учиниле да се оптужени врати у Хаг.

Већином гласова председавајућег Жан-Клода Антонетија и судије Флавије Латанци, расправно веће је одлучило да 31. марта првостепену пресуду Шешељу изрекне у његовом одсуству.

Веће је усвојило аргумент Владе Србије да није могуће прекидати ни у Хагу наставити Шешељево лечење од тумора на јетри од којег, како је раније утврђено, болује. Веће је, на своју иницијативу, Шешеља у новембру 2014. пустило на привремену слободу ради лечења у Србији.

У издвојеном мишљењу, судија Нијанг је, међутим, навео да није сагласан са разлозима наведеним у одлуци којима се оправдава одуство оптуженог на изрицању пресуде и да се власти Србије, које су биле дужне да Шешеља ухапсе и пошаљу у Хаг, нису потрудиле око тога.

Судија Нијанг је констатовао и да власти Србије нису предузеле одговарајуће кораке после првог налога Трибунала да се Шешељ врати у Хаг. После другог налога суда, померале су рокове тако да су повратак Шешеља учиниле илузорним.

„Оптужени је заиста болестан и под лекарским је третманом, али његове активности у Србији имају снажан одјек. Иронично је да Трибунал оправдава оптуженог у тренутку када се он без одлагања појављује на саслушању пред судом у Београду”, подвукао је Нијанг, додајући и да је поступак пред београдским судом сувишан.

По судији Нијангу, Шешељ неће бити у судници „зато што је одбио да буде присутан и зато што српске власти нису предузеле одговарајуће мере да га приморају“ на то.

Одлука да се Шешељу дозволи да не присуствује изрицању пресуде „лоше скрива победнички пркос оптуженог који никада није крио да ће одбити да се врати после пуштања на слободу“, истакао је судија Нијанг у издвојеном мишљењу.

Данашњом одлуком, расправно веће Трибунала оставило је Шешељу могућност да изрицање пресуде прати преко видео-везе из Београда. О томе жели ли или не жели да прати изрицање пресуде, Шешељ би, по данашњој одлуци, требало да извести Трибунал до 22. марта.

Председник СРС Војислав Шешељ изјавио је да неће коментарисати вест о могућности да изрицање пресуде у Хашком трибуналу прати преко видео-линка.

Шешељ је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. Тужилаштво је, у завршној речи, тражило да буде осуђен на 28 година затвора, а Шешељ, који се бранио сам, тражио да буде ослобођен.

Бета