Прочитај ми чланак

ВУЧИЋУ, ГДЕ СУ АРАПИ са чиповима и плате од 10 000 евра!

0

RASPRODAJA ZEMLjE Još jedan tajni ugovor vlade Srbije sa Arapima seik i vucic

У току је предизборна кампања и политичари својим бирачима обећавају свашта. Зато није лоше се подсетити шта су неки од њих обећавали шта ће да учине за Србију и за своје бираче.

Тако је садашњи лидер напредњака Александар Вучић, заједно са тадашњим лидером УРС-а Млађаном Динкићем обећавао више од хиљаду високоплаћених радних места у ИТ сектору које ће обезбедити уз помоћ свој арапских парнера. Више о томе прочитајте у чланку из марта 2013:

Србија: 1000 нових радних места за плату од 10 000 евра?!

Једна од најпознатијих компанија на свету „Мубадала“ из УАЕ градиће фабрику чипова у близини београдског аеродрома „Никола Тесла“, у којој ће бити запослено више од 1.000 високостручних кадрова

Једна од најпознатијих компанија света “Мубадала” из Уједињених Арапских Емирата, долази у Србију, а обезбеђена је и локација за изградњу погона фабрике чипова у близини београдског аеродрома “Никола Тесла“, сазнаје Телеграф.рс! У тој фабрици ће бити запослено више од 1.000 високостручних кадрова, који ће примати плату и до 10.000 евра!

Телеграф је имао прилике да посети погоне “Мубадале” у Абу Дабију и да се на лицу места увери у њихов огроман потенцијал, као и жељу да улажу у Србију.

И док се чека дефинитивна потврда да Арапи отварају фабрику чипова у Србији, у “Мубадали” дипломатски кажу да се ради на испитивању тржишта и да су они у сваком моменту спремни на то да реагују уколико се укаже повољна ситуација за посао и да су отворени за разговоре.

Према њиховим речима, спремни су да улажу и развијају пројекте, као и да понуде управљање пројектима у области комбинованих термоелектрана. Постоји и интересовање за улагања у хидропотенцијал, али и у обновљиве изворе енергије.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је приликом посете Абу Дабију да је посао с “Мубадалом” приведен крају и да очекује да ће та велика фирма ускоро доћи у Србију.

– На том послу се ради, већ им је и одређено земљиште у Београду, што нимало није био лак посао због њихових потреба за близином аеродрома, а једини проблем је наћи стручњаке у Србији за изливање силицијума – открио је Вучић.

Он је тада најавио да ће ускоро бити расписан и јавни конкурс за стручњаке тог калибра.

Како Телеграф сазнаје, мали број људи стручан је за област изливања силицијума, а високообразовани стручњаци који буду радили у овој фабрици моћи ће да рачунају на зараду и до 10.000 евра.

Канцеларија Владе Србије за дијаспору позвала је српске стручњаке који раде у иностранству да се запосле у компанији “Мубадала” из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Са овом компанијом потписан је предуговор о градњи фабрике чипова у Србији, али је услов за реализацију те инвестиције да обезбедимо 1.000 стручњака за високе технологије, речено нам је у Канцеларији за дијаспору.

– Влада Србије намерава да укључи стручњаке из дијаспоре у листу од 1.000 високостручних кадрова, који представљају услов за реализацију уговора за изградњу фабрике чипова с компанијом “Мубадала” из УАЕ – кажу у Канцеларији за дијаспору, која ће настојати да српски инжењери за високе технологије у свету добију потребне податке и техничке детаље како би могли да се одазову апелу матице.

У интервјуу за Телеграф, министар финансија Млађан Динкић потврдио је да је “Мубадала” заинтересована да у Србији изгради фабрику чипова, и додао да су разговори око тог пројекта на самом почетку.

– Та инвестиција би, ако се договоримо, износила чак четири милијарде долара. Овде би се правило “срце” хардвера, што би значило да морамо да развијемо додатно и неке научне области као што је нанотехнологија. То би била права технолошка револуција у Србији – рекао је он.

Српски министар финансија и привреде додао је да би изградња фабрике чипова била убедљиво највећа инвестиција у Србији и да би ту посао нашло 1.000 висококвалификованих стручњака, укључујући ту и научнике.

– Ми за тај пројекат планирамо да позовемо српске научнике у свету да се врате. Компанија из Емирата заузврат тражи одговарајуће земљиште са добром инфраструктуром, близу београдског аеродрома. Комплетна производња би се, макар у почетку, извозила – објаснио је Динкић.

Извор: Телеграф – 2.март 2013.