Прочитај ми чланак

МИНИ ШЕНГЕН: Збрка у Европској унији

0

migranti-logor-srbija-790x493Шта се све не може сазнати са информативних европских медија!

Ево само једног погледа на наслове: „Холандске власти хоће да оснују нову зону за слободно кретање – мини Шенген“. У нову „заједницу, наравно, неће примити све – само стражаре – Белгију, Холандију, Луксембург, Немачку и Аустрију.

Од 26 земаља Шенгена у „елитни клуб“ ће доспети само одабрани и богати. Земље са просечним дохотком и отворено сиромашне (Румунија и Бугарска) се моле да се не узнемиравају.

Ето до чега је довела Европску унију одбачена политика мултикултурализма, толерантности и остале демократије коју су Европској унији толико натурали њени партнери са оне стране океана. Вашингтону више уопште није потребна јака и економски развијена Европа. Што више избеглица, терориста и насилника се провуче у Француску, Немачку, Шведску и Норвешку, то ће светска финансијска суперелита лакше да зарађује на страху људи.

Главне транзитне земље ЕУ – Мађарска, Словачка, Чешка, Аустрија, већ се ограђују од својих суседа – уводе пограничну контролу, мобилишу армију, граде зидове. Све у свему – произилази да ако су се раније уједињавале, сада свака земља за себе жели да се спаси са брода Европске уније који тоне.

Холанђани су, то је познато, искусни освајачи и колонизатори који су прошлих векова држали под својом контролом земље на свим континентима. То је сада већ далека прошлост, али у 21. веку се због тога плаћа. Уосталом, не само да они морају да плаћају, већ и Британци, Французи, Шпанци, Италијани, Белгијанци.

На неизмерном богатству, извезеном из Африке, Азије, Јужне Америке, грађене су многе европске престонице – Брисел, Париз, Лондон, Мадрид. Колико је милиона Африканаца, Индуса, Пакистанаца, Кинеза дало свој живот за благостање својих европских газда?

Десетине, стотине милиона људи. Сада њихови пра-праунуци, праунуци и унуци хоће да се придруже европској цивилизацији и благу. И још је боље уколико за то буду добијали велику социјалну помоћ, станове, бесплатне медицинске услуге и образовање. Они мисле да су то заслужили. Ако не сви – многи међу њима тако размишљају. Управо зато су „искусни пирати и колонизатори“ Холанђани смислили „потез коњем“.

У Амстердаму сада желе да пажљиво сачувају спољне границе „мале Шенгенске зоне“. Политичари су искусан свет који зна да се на време побрине за себе, како бирачи не би превише причали о њима. Сада се „мали Шенген“ пажљиво чува. Тај потез треба да омогући да се смањи доток илегалаца из Африке и Блиског Истока. То је прво и најважније.

Друго, не може баш велики број Пољака, Румуна, Бугара и осталих земаља које нису укључене у мини-Шенген да викенд проводе у Амстердаму, Паризу, Бечу или Берлину. Ето такви су ти нови прописи које су измислили Холанђани. Једном речју – они су искусне газде који знају шта треба да се ради у тешком тренутку како се „нове колоније“ не би побуниле.

Борис Степанов