Прочитај ми чланак

„Трећи светски рат је почео у Србији“

0

546804_112605c1_f

Вили Вимер, бивши државни секретар у Министарства одбране Немачке и дугогодишњи посланик Бундестага, сагласан је с недавно изреченом констатацијом папе Фрање да је трећи светски рат у току.

– Папа је указао на ту чињеницу, а ја бих додао да је почео у Београду, нападом НАТО-а на СР Југославију 1999. године – каже у разговору за „Вести“ угледни члан Демохришћанске уније (ЦДУ).

Вимер је био један од ретких немачких политичара који се јавно супротстављао одлуци НАТО-а да нападне СРЈ и учешћу своје земље у тој агресији.

У бројним наступима указивао је на то да напад на СРЈ представља прекретницу у међународним односима, а да ће интервенционизам на коме инсистирају САД довести до погубних последица по свет. Између осталих, ових месеци присуствујемо некима од њих док колоне избеглица из ратом захваћених земља покушавају да се докопају Европе, а исламски екстремисти, из освете према Западу, сеју страх терористичким нападима.

Меркелова спроводи пуч

Наш саговорник припада оној струји у ЦДУ која се оштро супротставља политици Меркелове према мигрантима.

– Оно што ради канцеларка је пуч против сопственог правног поретка. Ми смо земља која може да се разуме и коју други разумеју само када се њоме управља законима, а канцеларка је просто укинула неке законе који владају у Немачкој и Европи. Немачком народу не објашњава каква је њена политика, а за мишљење не пита ни Бундестаг. Ми живимо у демократији, а не у демократском централизуму.
 

– Након уједињења Немачке, Европа је водила самосталну спољну политику све до напада на СРЈ, када је почела да следи Вашингтон. После уједињена, Немачка, Холандија и Данска увиделе су значај Средоземља за мир у Европи и покушале су да све државе тог региона интегришу кроз сарадњу, а у складу с Хелсиншком повељом. Били смо свесни опасности и тога да су многи људи из тих земаља своју будућности видели у Европи. Идеју су осујетили САД и Израел. Јевреји су имали једну другу представу како би требало да изгледа тај развој и ми сада морамо да се бавимо последицама такве политике – анализира наш саговорник.

Вимер је протеклих дана боравио у Београду, где је учествовао на Међународној конференцији посвећеној миру и безбедности у свету, а поводом годишњица одлука на Јалти, Потсдаму и Хелсинкију које су требале да зацементирају темеље светског мира. Као гост у туђој земљи, по неписаном немачком правилу да се у иностранству не критикује сопствена држава, избегао је да директно одговори на питање да ли ће незадовољство Немаца због политике „отворених врата“ према мигрантима ставити тачку на мандат до јуче, чинило се, тако моћне канцеларке Ангеле Меркел.

Дошљаци из бивше СФРЈ мирољубиви

Вили Вимер сматра да јачање екстремне деснице због мигрантске кризе неће угрозити странце који годинама живе и раде у Немачкој.
– Имамо милионе становника који су дошли из разних држава, између осталог, и из земаља бивше Југославије. Још за време ратова у Југославији видели смо да су се Срби који су долазили са тих подручја понашали мирољубиво, тако да не би требало ни у сну да се плаше да би могло да дође до нерасположења Немаца према њима.

– Нећу ништа рећи о госпођи канцеларки коју врло добро познајем. Хоћу да укажем на то да већина Немаца није задовољна тренутном политиком. Ми смо изабрали канцеларку, а не царицу. Ако човек жели неко друго мишљење, он мора да пита Бундестаг, што канцеларка није урадила – констатује члан Меркелиног ЦДУ и бивши портпарол те странке.

Извор: Вести