Прочитај ми чланак

ШТА ЈЕ ИСТИНА: Косово без Србије или Србин без Косова

0

Закључак је једноставан: Косово ДА, Европска унија НЕ.

У тренутној напетости око Косова и Метохије изазваној новим захтевима ЕУ према Србији, а који су садржани у темама, критеријумима и мерилима којима се бави Поглавље 35 у приступним преговорима Србије, ствар је веома једноставна:a) тачно је да је политика „и Европска унија и Косово” стигла до поражавајућег краја у коме се види да је једини прави избор ЕУ или Косово; б) тачно је да је за иоле разборите људе та политика била бесмислица још од 2008.године; в) тачно је да је политика власти од 2012.године до данас нужно водила ка признању независности Косова и битном слабљењу позиције Србије.

Branko PavlovicПотписивањем првог и другог бриселског споразума, предајом полиције, судства, тужилаштва на северу Косова у руке тзв. приштинске власти итд., сви потези су хармонично водили ка баш овако конципираном Поглављу 35; г) тачно је да се ми не можемо одрећи Косова, не само зато што је „Косово срце Србије”, него зато што је Косово срце Србина. Србија може да постоји без Косова, али Србин не може да постоји ако се одрекне Косова. Без тог идеала слободе ми смо ништа. Још једна безимена маса слуђеног и дезоријентисаног света који тумара Европом. Може се живети са тиме да је неко у неком тренутку био јачи, па нам је отео Косово, али ако га се одрекнемо онда губимо себе, настављамо да трајемо, али не више као Срби.

Према томе, закључак је једноставан. Косово ДА, Европска унија НЕ.

У објашњењу које је председник САНУ дао за други Дневник РТС-а 19.октобра нисам опет разумео шта је то „истина“ коју он саопштава? Ко може да уђе и како на Косово данас, то је баналност тренутка. Председник САНУ не изговара баналности у јавности, ако држи до своје функције. Ако је хтео да каже да политика „и ЕУ и Косово” није могућа, онда са жаљењем морам да констатујем да то није рекао. А ако то мисли, онда је једина нама интересантна истина коју има да саопшти, да ли онда Срби треба да се изјасне за Косово или ЕУ? Ни то није рекао. Па о каквој истини он говори?

Колико ме памћење служи, нисам запазио својевремено његов став ни у вези са прелазом Јариње ни када је реч обриселским споразумима. Према критеријумима које је сам поставио, ако ћутиш кад је важно, губиш право да учествујеш у јавном животу. За некога ко је на самом врху интелектуалне лествице, битан тренутак мора уочити далеко пре него што његове последице запљусну сваког грађанина Србије. Реакција председника САНУ дошла је на самом крају и то на начин да он тврди да нам саопштава важну истину, али се та истина никако не пробија кроз речи које изговара. Осим што уочава такође једну баналност, да се наши водећи политичари пренемажу као да нису знали шта потписују. Али шта је истина, тога у изјави нема. А сат је откуцао последњи час.

Укратко, Косово да, Европска унија не. Толико о истини.

Извор: ПОЛИТИКА