Прочитај ми чланак

ИСТРАЖИВАЊЕ: 58 одсто Руса би подржало искључење интернета

0

internet-domen-1332157389-137458

Више од половине грађана Русије, 58 одсто, не би било против потпуног искључења интернета у земљи, а 42 одсто верује да стране државе користе интернет како би нанеле штету Русији, резултати су данас објављеног истраживања америчких експерата и Сверуског центра за истраживање јавног мњења (ВЦИОМ).

Истраживање „Шта жели друштво: Стремљење Руса ка контроли интернета“ Центра за изучавање глобалних комуникација при Универзитету Пенсилванија и ВЦИОМ, како је саопштио руски центар, обављено је на репрезентативном узорку, са статистичком грешком на узорку корисника интернета од 3,1, а на узорку испитаника који га не користе 4,0 одсто.

Истраживање је показало да 49 одсто анкетираних сматра да информацију на интернету треба цензурисати, док се 81 одсто негативно односи према позивима на протесте против руководства државе.

Свега 10 одсто грађана Русије наводи да као најважније изворе информација користе информативне сајтове, а шест одсто друштвене мреже.

За 60 одсто грађана најважнији извор информација су државне телевизије, за шест одсто радио, за пет одсто новине, а за остале регионални медији. Интернет користе највише „за сопствене потребе“ 63 одсто, као и за комуникацију на друштвеним мрежама 62 одсто.

За читање руских новости, интернет користи 45 одсто анкетираних, међународних 31 одсто, блогова и форума 25 одсто.

Међу онима који не користе интернет, 39 одсто сматра да штети породичним вредностима, а 33 одсто политичкој стабилности. При том, међу грађанима који користе интернет те цифре износе 18 и 19 одсто.

Истраживање је показало и да значајан део Руса не жели да се критичка информација о државном руководству, као и позиви на политичке промене могу налазити на интернету.

Чак 81 одсто се изјаснило против позива на протесте против владе и за смену власти, а око 79 одсто је негативно оценило сајтове и групе на друштвеним мрежама које организују протесте антивладине демонстрације.

Међу интернет корисницима, 58 одсто би подржало искључење интернета, пре свега због осигурања националне безбедности, док 42 одсто не би подржало тај корак.

Извор: Новинска агенција Бета