Прочитај ми чланак

СРБИЈA 2050: Млади имају посла, увозимо мигранте, пензије мизерне и медитеранска клима

0

natalitet srbija prognoza _ff

За три и по деценије наша деца и они који још нису рођени неће имати проблем са незапосленошћу, али ћемо ми радити дуже и примати веома мале пензије.

Ово је будућност која чека Србију 2050. године уколико се остваре прогнозе УН према којима ће се број становника у нашој земљи до тада смањити за чак 17,2 одсто. То значи да ће нација бити све старија. Економиста Горан Николић каже да смањење броја становника доноси једну добру и једну лошу ствар.

Увозићемо радну снагу

Демограф Владимир Никитовић каже да ћемо са падом броја становника вероватно бити принуђени да увозимо радну снагу. “Тога ће бити све више са смањењем броја становника, пре свега младих, радно способних. Да ли ће то бити планска насељавања, спонтана или мешовита, то се сада не може рећи”, каже Никитовић.

– Извесно је да наша деца већ за 10 до 15 година неће имати проблем са незапосленошћу, односно да ће потражња бити готово изједначена са понудом – објашњава Николић за “Блиц”.

Више ће људи умирати него што ће се рађати па ће се смањити и број младих радно способних који траже посао.

– Негативна страна је та што ћемо ми тада примати мизерне пензије јер ће број запослених бити дупло мањи од броја пензионера и имаћемо проблем да и овако ниске пензије одржавамо. Тај проблем може само донекле да се санира повећањем старосне границе за одлазак у пензију – каже наш саговорник.

Додатни проблем, али слатки, како Николић каже, јесте тај што нас сигурно очекује дужи животни век. Међутим, са тим ће се пензиони фонд још више урушити јер ће бити све више пензионера који све дуже примају пензије.

У Србији нас за 35 година очекује и далеко топлија клима, слична медитеранској, са температурама у просеку већим за два до четири степена.

– Са тим загревањем повећавају се ризици од екстремних догађаја, падавина, суша… A такви догађаји доносе финансијске губитке на нивоу од један одсто БДП-а, што није мало – објашњава за “Блиц” др Владимир Ђурђевић са Метеоролошког института.

Извор: Блиц Онлине