Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈ ЛОТО: Бивши менаџер се због Хрвата осветио „Лутрији“ ?!

0

loto

Водитељка емисије „Лото“ Александра Гудељ, чланови комисије и техничка лица задужена за исписивање извучених лото бројева на екрану били су на полиграфском испитивању због скандала који се догодио приликом последњег кола те игре.

А како „Ало!“ сазнаје, сви су прошли полиграф. Наш извор близак истрази открива како постоји сумња да је скандал намерно проузроковао бивши менаџер у „Лутрији Србије“ коме је прелазак са хрватског на домаћи софтвер из џепа избио велики новац.

„Лото“ одавно није регуларан

Инжењер Зоран Бјелица сматра да је ДЛС одавно угрозио регуларност лотоа, јер одбија да уведе независну стручну комисију која би, између осталог, пратила централни рачунар и проверавала техничку опрему. – То је стандард у свету, али код нас комисија има задатак да утврди да ли су на свом месту водитељ емисије, бубањ и куглице са бројевима. Афере о намештеним добицима, као она са загрејаним куглицама у Италији или чипом уграђеним у рачунар који диригује извлачење, озбиљно доводи у питање постојећи систем контроле – објашњава Бјелица.

– Хрватска фирма чији софтвер је досад коришћен зарађивала је од тог посла баснословне суме, пошто само његово одржавање софтвера на годишњем нивоу кошта око 110.000 евра. Када се на то додају интервенције и поправке сервера, та цифра се повећава и до неколико пута. Израчунајте колико смо новца непотребно дали у последњих 10 година за програм који је врло једноставан. Права је срамота што „Лутрија Србије“ толике године није направила свој софтвер – открива наш извор. Према његовим речима, постоје индиције да је један од бивших менаџера „Лутрије Србије“ помогао у саботирању извлачења, пошто је јавна тајна да је био у веома блиским односима са власницима ове хрватске фирме.

– Овај директор је недавно прешао у једну конкурентску фирму која послује на територији Србије. Постоје индиције да је управо он учествовао у намештању како би се дискредитовала „Лутрија Србије“, а сумња се да су његови односи са хрватским партнером прелазили оквире пословне коректности. Он је врло често приватно путовао у Загреб, а и хрватски партнери долазили код њега – тврди наш извор који подсећа да је за месец дана требало да у употребу уђе софтвер који је направио Војнотехнички институт, а који је већ неко време у фази тестирања.

– Наравно, део кривице сноси и ВТИ, који је каснио са софтвером – закључује извор „Ало!“.

Иначе, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је јуче да је полиција на основу захтева надлежног тужилаштва саслушала шест особа поводом сумњи у регуларност извлачења бројева у игри на срећу „Лото“, те да следе даља полиграфска тестирања, као и вештачење лоптица.

– Саслушани су чланови комисије, водитељка и техничко особље задужено за графички приказ бројева и руковођење радом бубња. Њих петоро је и полиграфски тестирано, а о резултатима испитивања смо одмах обавестили надлежно тужилаштво – рекао је Стефановић, додајући да следи полиграфски тест за још пет особа.

– Запленили смо рачунарску опрему, као и дискове на којима се налазе подаци о свим уплатним листићима из Србије. А ако буде потребе, затражићемо, путем међународне правне помоћи, и информације од других држава. Полиција је одлучна да утврди све околности и чињенице у вези са извлачењем и да ли је било неких злоупотреба – истакао је Стефановић.

Подсетимо, током извлачења лото бројева пре три дана пети број комбинације најпре се појавио на екрану, а тек онда је куглица са тим бројем и извучена из бубња.

Директор поднео оставку

Иако је директор Државне лутрије Србије (ДЛС) Александар Вуловић у први мах тврдио да је све било регуларно, те да је грешка била само у графици, он је јуче поднео оставку, и то „из моралних разлога“. Иако смо јуче покушали да добијемо коментар и од водитељке Гудељ, она је до закључења овог броја остала недоступна.

(Ало)