Прочитај ми чланак

МУВА БЕЗ ГЛАВЕ: Вучићеве пропагадне акције

0

Када би, у некој озбиљној држави, председник Владе посетио фабрику оружја која ради пуним капацитетом, порука – и политичкој класи, и јавности, и међународној заједници би била јасна: јачамо своје одбрамбене снаге. Јачамо војску.

Међутим, Србија већ одавно није озбиљна држава. Председник Владе Србије доприноси томе. Својим поступцима само повећава степен неозбиљности. У озбиљним државама се не планира од данас до сутра, зна се шта је државни курс, а шта национална политика.

У Србији се апсолутно ништа не може закључити из Вучићевих поступака.

Па тако, на пример, ни из посете војној фабрици „Сложени борбени системи“ у Великој Плани. Осим да је тамо причао како ће Србија извозити оружје Бангладешу!

Јер, ово је само још један исхитрен и изнуђен потез, како би се јавности показало да председник Владе „нешто ради“. А из тога што „нешто ради“ ваљда треба да произађе закључак и како постоји некаква политика, односно да је Србија озбиљна држава.

И овај поступак је један у низу (да би се показало да нешто ради у Србији и да се негде извози), поред најаве о опрезивању екстрапрофитера, повећавања плата и пензија, судбоносног сусрета у Бечу са представницима ЕУ крајем августа, инвестиција које се најављују са економског форума из Минхена (целих 200 нових радних места)…

Српски премијер лети са теме на тему, из једне пропагандне акције у другу, као мува без главе.  Он је вешт у производњи догађаја који треба да сакрију да Србија није озбиљна држава и да је воде људи који нису озбиљни политичари, али се стратегијом „летење као мува без главе“ најпре може политички погинути.

Због тога би за јавност много боље било да уместо премијерових перформанса којима се суштински не казује ништа, зна куда премијер води земљу, шта је државна политика, а шта национални интерес. Од тога зависи будућност свих нас. Од рејтинга српске владе зависи само будућност једног човека.

Извор: Фонд Стратешке Културе