Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Идем у Сребреницу, ништа од Резолуције

0

Vucic-Srebrenica

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Влада Србије једногласно одлучила да он представља Србију у Сребреници 11. јула. На ванредној конференцији за новинаре у уторак, сат пре поноћи, Вучић је рекао и да је добио гаранције да Резолуција о Сребреници, без измене текста, неће бити усвојена у Савету безбедности.

„Имали смо безброј консултација са представницима земаља чланица Савета безбедности и лично сам добио гаранције да Резолуција, осим ако не дође до текста који не буде ни налик тексту који је до данас постојао, неће бити усвојена. Захвални смо владама Кине, Русије и многих других земаља које су нам у овом процесу помогле“, рекао је Вучић наводећи да „он може да гарантује“ да Савет безбедности ни у среду неће донети Резолуцију о Сребреници.

Вучић је рекао и да “Резолуција није имала за смисао помирење и да то могу да ураде само Срби и Бошњаци, који живе на овим просторима”.

У наставку је саопштио да је Влада Србије једногласно одлучила да, уколико постоје услови, он као председник Владе представља Србију у Сребреници 11. јула.

„Такву одлуку смо донели једногласно зато што сматрамо да ми, Срби, имамо обавезу да будемо озбиљни и покажемо да поштујемо друге жртве, јер тако ће они почети да поштују наше. Позивам Изетбеговића да било када са њим посетим и српска стратишта”, рекао је Вучић.

На питање на које услове мисли, одговорио је да Србија са своје стране нема никакве посебне услове и да је мислио на ставове председника општине Сребреница Ћамила Дураковића, Мајке Сребренице и бошњачког члана Председништва БиХ.

(Радио Слободна Европа)