Прочитај ми чланак

ЕУ У ПАНИЦИ – ОЛАНД: Грчка мора остати део Еврозоне

0
Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Председник Француске Франсоа Оланд сматра да Грчка мора остати део зоне евра и он ће, пошто сазна исход данашњег референдума, о томе разговарати с немачком канцеларком Ангелом Меркел и другим вођама у Европској унији.

Оланд је најавио да ће у понедељак саопштити како види решење односа еврозоне с Атином.

То је париском дневнику „Журнал ди диманш“ пренео један Оландов сарадник који је навео да ће то бити лакше ако Грци гласају за понуду поверилаца грчког дуга и тиме за наставак преговора о помоћи Грчкој, али ће и тада морати да се утврди поступак.

Француски председник је хтео да се преговори поверилаца грчког дуга и владе у Атини доведу до краја и зато је одлука грчког премијера Алексиса Ципраса да напусти преговоре и сазове референдум „срушила поверење Оланда и Ангеле Меркел у Ципраса“.

Оланд сматра да ће се преговори Грчке и кредитора наставити и ако на референдуму победи „не“, али уз мање изгледе на успех.

„Журнал ди диманш“ је објавио и разговор с донедавним директором Светске трговинске организације, Паскалом Ламијем, који је мишљења да је грчки референдум „партија покера у којој је један од играча повисио улог да види реаговање друге стране, што је ризично, али та партија још није изгубљена“.

Лами, бивши комесар Европске комисије и француски министар финансија, оценио је да ће „за опоравак Грчке бити потребно између пет и десет година, ако то буде унутар Европске уније, а много спорије и мукотрпније ће бити ако то не буде случај“.

(Бета)