Прочитај ми чланак

ЦИА: Србија је земља беде!

0

cia-rojters-1364198023-287764

Укратко, најбољи у најгорем! Према црним бројкама, Србија је неславни рекордер по многим социјалним и економским параметрима у Европи, а неретко и у свету. Да смо дотакли дно, говори чињеница да имамо скоро милион незапослених, исто толико неписмених, имамо најмање плате у региону, лидери смо по корупцији, водећи по лошим путевима, а извоз нам је занемарљив. Тужно али истинито – да нам златни спортисти не ваде просек, Србија би била црна тачка Европе, али и света.

Први по смртности од рака јајника

Оно што је најтужније, Србија је прва земља у Европи по смртности од рака јајника, а у нашој земљи од те болести годишње оболи више од 800 жена, док њих 450 изгуби битку за живот. На првом смо месту у Европи по броју жена оболелих од грлића материце, а на петом по смртности. Рекордери смо и по броју абортуса. Државне институције баратају цифрама од 25.000, па до 120.000 абортуса годишње, међутим, према незваничним инфомацијама та бројка прелази 200.000.

Мерено једним од најједноставнијих економских показатеља – индексом беде, који је саставио Институт „Кајто“, Србија је на неславном осмом месту од укупно 108 земаља и убедљиво се “најбоље” се котира у региону, иза нас је чак и Албанија.

Формула по којој се добија коначна бројка укључује ниво инфлације, каматне стопе, раст БДП-а по глави становника, а овако високорангирану позицију дугујемо пре свега стопи незапослености, према којој смо са 766.500 незапослених заузели још више, пето место на табели.

Чак нас је и Централна обавештајна агенција у свом Фејсбуку сврстала међу најсиромашније земље света, по многим параметрима.

Према њима, имамо стопу незапослености међу највишим у свету, по висини инфлације смо у рангу афричких и неразвијених азијских земаља, а по извозу смо потпуно инфериорни у међународној размени. ЦИА наводи да је Србија на 117. месту од 220 држава по висини друштвеног производа по становнику.

Међутим, ова поражавајућа статистика је само наставак црних бројки. Према последњем глобалном индексу о конкурентности Светског економског форума, Србија је по квалитету путева на 120 од укупно 140 земаља света.

Од више од 40.000 километара путева свих категорија, ниједна деоница, осим нових делова Коридора 10, не заслужује највишу оцену нити испуњава потребне стандарде. Квалитетније путеве имају Вијетнам, Замбија, Етиопија, Камбоџа и Кенија. Најгори смо и у региону, боље путеве имају Хрватска, Албанија и Црна Гора.

Према истом индексу, када је о конкурентности путовања и туризма, Србија заузима 95. место у конкуренцији 141 земље.

Међу најстаријима смо

Србија спада у пет земаља са најстаријим становништвом на свету. По мапи старости коју је израдио „Business Insider“, са просеком старости од 41,9 већ смо загазили у педесете. Водећи смо по морталитету и негативној стопи наталитета. Сваке године умре 30.000 људи више него што се роди беба.

И на крају, земља смо која свој природни прираштај, све и да хоће, не може да поправи у наредним деценима. Да би се спровела проста репродукција, неопходно би било да жене рађају 2,1 дете током живота.

Извор: Ало