Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ: У потпуности разумем Ципраса

0
Фото: © Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy

Фото: © Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да „у потпуности разуме“ политику грчког премијера Алексиса Ципраса изражавајући наду да ће Брисел „спречити сценарио с најгорим последицама“ по Атину.

„Лавров је изразио данас разумевање према мерама које је Ципрас предузео и нада се да ће Брисел спречити сценарио с најгорим последицама за Атину“, објавило је руско Министарство иностраних послова и додало да је Лавров данас имао телефонски разговор с грчким колегом Никосом Коцијасом.

Грчка има до сутра рок за отплату рате кредита од 1,5 милијарде евра Међународном монетарном фонду, а ако не нађе новац, то ће значити проглашавање мораторијума на плаћања, што је увод у њен излазак из зоне евра и банкрот.

Кремљ прати развој ситуације у Грчкој

У Кремљу са пажњом прате развој ситуације у Грчкој, али сматрају да је то искључиво питање Грчке и кредитора, рекао је новинарима прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

„Знате, то је питање Грчке пре свега, и питање односа Грчке и кредитора, али то није наша ствар. Још једном понављамо, веома пажљиво пратимо како се тамо развоја ситуација“, рекао је он одговарајући на питање да ли Кремљ размишља како да помогне Грчкој.

Одговарајући на питање да ли би Русија могла пружити финансијску помоћ Грчкој средствима из банке БРИКС, Песков је рекао да је то питање односа Грчке, кредитора и финансијске институције.

„То је питање односа кредитора Грчке, Грчке и финансијске институције на рачун које ће они покушати да реше ситуацију“, додао је Песков.

(СПУТЊИК)