Прочитај ми чланак

ЗЛАТО НА ВИДОВДАН: Српкиње краљице Европе (видео)

0
Фото: РАС - Александар Димитријевић

Фото: РАС – Александар Димитријевић

Бајка коју су својим играма на шампионату Европе исписивале наше кошаркашице окончана је као у најлепшем сну – титулом континенталног првака и директним пласманом на Олимпијске игре у Рију 2016: Србија је после сјајне кошаркашке представе савладала у будимпештанском финалу моћну селекцију Француске са 76:68 и остварила највећи успех у историји наше женске кошарке!

Француска је већ дуго била „трн у оку“ српској селекцији, од ње је пре две године доживела један од изузетно болних пораза, а и овога пута је, у борбу за злато, ушла као апсолутни фаворит. Међутим…

Не игра се у Србији кошарка. Она се у Србији воли. Срби, и Српкиње – ето доказа из Будимпеште – играју се кошарке. Срцем се тај спорт игра, а када се игра баш тако, онда није важно ко важи за ривала, већ ко више воли да се игра.

А наше су играле као у бајци. Борбено, храбро, чак и када су губиле (у три наврата су стизале седам поена заостатка), чак и када су доживљавале пехове, попут Милице Дабовић, која је већ средином друге доенице морала да напусти игру због повреде лакта. Без једног од лидера, а са маестралном Соњом Петровић као вођом почев од друге деонице, уз одбрану о којој многи кошаркашки тимови могу само да сањају, Србија је свој сан остварила. Њена женска репрезентација Србије постала је шампион Европе.

Досадашњи дуели и пут до финала

Србија је у мају одиграла последњи, пријатељски дуел против Француске и остварила победу са 64:63, а у међусобним окршајима је, до овог финала, 2-2.

Француска је у досадашњем делу такмичења забележила само један пораз, и то од турске репрезентације 66:56, након чега је завршила на другој позицији групе Е. Селекција „триколора“ је била боља од од Рускиња у четвртфиналу 77:74, а онда је пала и Шпанија са 63:58 у полуфиналу.

Наше кошаркашице су, за разлику од Француске, успеле да победе Турску – било је 75:63 у четвртфиналу против екипе која је двапут била кобна по Српкиње у претходне две сезоне, а онда је у полуфиналу савладана Белорусија са 74:72, за прво, историјско учешће Србије у финалу женског Евробаскета.

ТОК МЕЧА

Прва четвртина: Француски шут 10/14 паралисао наше

Марина Маљковић је одлучила да стартну поставу чине сестре Дабовић, Ана и Милица, Бутулија, Миловановић и Пејџ, а наспрам њих су се нашла Думер, Скрела, Чачуанг, Груда и Јакубу. Наша селекторка је, непосредно пред почетак финала, рекла играчицама да не срљају, да брзу игру примене само ако су 100% сигурно да може да се поентира, а да продорима „испробају ‘на шта личи’ француска одбрана“.

Утакмица је почела нападом Францускиња које су на зонску одбрану одреаговале „школски“ – шутем са дистанце, а Чачуанг је тројком прва успела да се „упише“. Но, одмах је узвратила и наша Американка, Данијел Пејџ, исто из даљине, са 3:3. Недуго затим, видело се да су Пејџ и Милица Дабовић врло борбено ушле у овај сусрет, прва својом храброшћу да завршава акције, а друга одличном одбраном, но како шут није служио Српкиње, чланице селекције „триколора“ су из два друга покушаја у својим акцијама, преко Скреле и снажне Чачуанг, стигле до 3:9 у трећем минуту, да би у наредном Јелена Миловановић другом тројком, после четири промашаја њених селекција, смањила предност, а далекометни погодак Бутулије примакао Србију на 8:11 средином прве деонице.

Међутим, Маљковићева је недуго затим морала да затражи тајмаут, јер су њене играчице почеле да имају велике проблеме са супарничком одбраном, која је донела лаке поене Јакубуове и Груде, па је семафор показао 8:15 на истеку петог минута.

Тројка Милице Дабовић после тог предаха вратила је наду нашој националној селекцији да може брзо да надокнади пропуштено, а у следећој акцији поентирала је и Соња Петровић по први пут, за прилазак на 13:15 у шестом минуту. Уздрмало је то Францускиње, које су погодиле чак седам шутева пре првог промашаја, и то толико да их је одбрана ривалки натерала да истроше целокупно време за напад – а да нису ни шут упутиле. Уследило је потом лепо кретање и поентирање иза главе Данијел Пејџ, за изједначење на 15:15 два минута пре краја уводне четвртине.

Финиш тог сегмента игре протекао је у врло борбеној, али и брзоплетој игри у којој се Француска боље снашла и, уз само два прекршаја од старта меча, стигла до 15:19, пре него што је резервни плеј Епупа тројком донела „+7“ својој селекцији.

Чачуанг је била најефикаснија са седам поена, пет је убацила Епупа, четири Груда, а на другој страни Пејџ је постигла пет поена, Миловановић и Милица Дабовић по три, а Бутулија и Петровић по два.

Друга четвртина: Два повратка и преокрет наших

Соња Петровић је одлично отворила другу деоницу, убацивши тројку у првој акцији, а потом и оба слободна бацања, после добре тимске одбране и фаула који је уследио, па се на семафору појавило далеко пријатнијих 20:22 него 15:22 како је била завршена прва четвртина.

Она је и, у офанзивном смислу, одржавала нашу селекцију у животу у том периоду игре, а прецизне руке Думерове са линије пенала, а онда и Сијакове из игре, омогућиле су Францускињама да издрже Соњине налете и поведу са 22:26 у 13. минуту.

Када јој се придружила и Ана Дабовић својим поготком, француски стручни штаб је затражио минут одмора, како би се консолидовали редови екипе која је у два наврата прилично брзо испустила седам поена предности. После тог тајмаута, обе екипе су ушле у серију офанзивних грешака, услед добрих „играчица на играчицу“ одбрана, а како је успешност шута почела да пада, тако су се и промене резултата спорије одвијале.

У 16. минут ушло се са 25:28 за Француску, а после две грешке наших кошаркашица у нападу, од стране сестара Дабовић, Чачуанг својим деветим поеном, а Мијем првим, донели су изнова „+7“ својој селекцији, 25:32, на три минута пре великог предаха. Баш тада су наше промениле одбрану коју примењују, на својој половини су играле у зони, на супарничкој су прешле у пресинг, па је почела да се топи предност напрасно збуњених Францускиња. Слободна бацања Ане Дабовић и погодак из изненадног наскока Соње Петровић примакле су Србију на 29:32 пред сам крај полувремена, али је тада са паркета морала да изађе Милица Дабовић, која је изгледа озбиљније повредила лакат.

Француска није успевала никако да се врати дотадашњем ритму, одбрана Србије потпуно је омела њене планове, па су поентирање Данијел Пејџ са линије пенала, те продор Данијеле Бутулије донели 33:32 нашој националној селекцији, резултат којим је и окончана друга четвртина.

По њеном завршетку, Милица Дабовић се вратила из свлачионице, са великим повезом преко десног лакта, очигледно са приличном количином леда која је била привијена уз болно место.

Што се стрелаца у првих 20 минута тиче, Соња Петровић је постигла 11 поена, девет у другој четвртини, Пејџ је стигла до седам, Ана Дабовић до четири, као и Бутулија, по три су дале Миловановић и, до повреде, Милица Дабовић, а један, од четири слободна бацања, Тијана Ајдуковић. Код Францускиња је Чачуанг је дошла до девет поена, Груда до шест, Епупа је остала на пет, Думер је убацила четири, а по два Скрела, Сијак, Мијем и Јакубу.

Трећа четвртина: Сјајне Српкиње одбраном потпуно зауставиле ривала

Сандрин Груда је прва постигла поене у другом полувремену, вративши предност својој екипи, после чега је Чачуанг прилично оштро фаулирала Ану Дабовић, али она је, за разлику од сестре, могла да настави сусрет и са два слободна бацања донела 35:34 Србији. Та предност је, у трећем минуту треће деонице, увећана на 39:36 после новог поготка Соње Петровић, а онда се са трибина зачуло громогласно „Хајмо, хајде, сви у напад!“, чиме је само настављено сјајно бодрење српских кошаркашица.

Зонска одбрана коју је поставила Марина Маљковић и даље је настављала да прави главобоље супарницама, које су искористиле два промашена шута Српкиња да се мало приближе, но Пејџ и Ана Дабовић су шутевима са полу-дистанце донели су осетних 43:38, па је селекторка Француске Валери Гарније морала да затражи тајмаут.

Нарасла је та предност и на 47:40 у 26. минуту после новог Аниног поготка, а тек тада Француска је почела да „долази себи“, те је Думерова смањила на пет поена заостатка, пре него што је 17. поеном фантастична Соња Петровић вратила „+7“.

Имале су наше кошаркашице и две прилике да додатно увећају вођство, но добре одбране на обе стране терена онемогућиле су да се скоро два минута постигну поени, па се у финиш претпоследње деонице ушло са резултатом 49:42 за Србију, а она је окончана са 53:49, јер је мини-серију 7:4 селекција „триколора“ остварила на крилима добрих потеза тандема Груда – Чачуанг.

Четврта четвртина у току

Напето је почела да се одвија последњи период меча, јер су се наизменично ређали погоци, па промашаји на обе стране. Стигло се тако до 57:51 за Србију у 33. минуту, после чега је фаул Данијел Пејџ над снажном Изабелом Јакубу омогућило да Француска са 2+1, после слободног бацања приђе на 57:54.

Узвратила је Соња Петровић својим 19. поеном, изнова са полу-дистанце, вративши „+5“ Србији у 34. минуту, али је разиграна Селин Думер новом тројком, а 11. поеном на овом мечу, примакла своју екипу, пре него што је Ајдуковићева изненадила своје чуварке, доневши 61:57 нашој селекцији.

На 64:59 резултат је променила средином последње четвртине Ана Дабовић, својим 18. поеном, чиме је наставила да одржава кошгетерски корак за Петровићевом, која је потом „одговорила“ тројком, 22. поеном у финалу – за великих 67:59.

Двапут су имале наше прилику да потом још подигну летвицу Францускињама, али брзоплета решења на обе половине терена омогућиле су Чачуанговој да, као водећи стрелац своје екипе, тројком после пенала Думерове смањи заостатак на 67:64 на три и по минута пре краја.

Ана Дабовић је успела тада успела да, у важној ситуацији, после два примљена коша у низу, пробаци лопту кроз кош ривала једном, а после блокаде Данијеле Пејџ, урадила је то још једном – за 71:64 на два минута до краја.

Када су Францускиње прокоцкале наредни напад, чинило се да је све већ тада готово, али драма је настављена, јер је Миловановићева направила офанзивни прекршај, на нашој половини терена. Ипак, ривалке су промашиле наш кош, а хладнокрвна Американка која необично воли да пева „Боже правде“, из левог угла погодила је за 73:64 на минут и 34 пре последњег звука сирене.

Када је семафор показао да је до завршетка 44,6 секунди, а да је резултат 75:66 за Србију, Ана Дабовић је почела да слави на терену, а Марина Маљковић је смиривала и њу и оне на клупи за резерве, јер, формално, ништа још није било готово, ма колико да је неколико стотина навијача из Србије славило.

Извор: Блиц.рс