Прочитај ми чланак

НАПАДАЈУ СА СВИХ СТРАНА – Сребреница као обруч око Срба

0

strazbur

ЖЕСТОКА дипломатска битка водиће се у наредних месец дана између великих сила на тему Сребренице, а сукоб моћних играча поново ће се преламати преко Србије и Републике Српске.

Ова дипломатска игра, сва је прилика, водиће се истовремено из више међународних центара, а циљ је да се поводом јубилеја, 20 година од догађаја у Поточарима, изврши додатни политички притисак на Београд и Бањалуку.

Велика Британија завршава резолуцију о осуди геноцида у Сребреници, коју ће предложити Савету безбедности УН на усвајање, а све су процене да би Русија могла да стави вето на тај документ. Такође, и у Европском парламенту спрема се декларација којом би се одала почаст сребреничким жртвама, а очекује се и да западне дипломате затраже од српских званичника да 11. јула буду на комеморацији у БиХ.

Први документ о Сребреници појавио се у среду пред посланицима у Сарајеву.

 

ДОДИК: НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА
ПРЕДСЕДНИК РС Милорад Додик поручио је да ће, и поред кривичне пријаве Удружења жртава и сведока геноцида и „Покрета мајке енклаве Сребреница и Жепа“, и даље говорити да на том простору није почињен геноцид током протеклог рата, већ велики злочин. И група НВО из Србије у среду је упутила захтев председнику Томиславу Николићу, Влади и Скупштини да 11. јул прогласе Даном сећања на геноцид у Сребреници.

 

Ипак, очекује се да главни дипломатски рат буде на њујоршком Ист Риверу, неколико дана пре обележавања сребреничког јубилеја. Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да Србија у наредним данима очекује одговор од Велике Британије о резолуцији, а о којој још нису почеле консултације у СБ УН.

Портпарол генералног секретара УН Бан Ки Муна рекао је да је он изнео ставове о Сребреници и да ће издати саопштење пред 11. јул.

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби изјавио је да САД не предводе писање резолуције којом се предлаже да 11. јул буде проглашен даном сећања, али сматрају да је потребно да се нађе начин да се сећамо онога што се догодило.

За председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића најава доношења резолуције биће тест међународних институција:

– Нисам сигуран да ће њени креатори наћи избалансирани приступ. Бојим се да ће нас вратити уназад.

И посланик ЕП Иван Јаковчић сачинио је предлог резолуције, у којој се одаје почаст сребреничким жртвама и тражи да се документ на дневном реду ЕП нађе следећег месеца.

У кабинету Дејвида Мекалистера, известиоца ЕП за Србију, „Новостима“ је речено да ће се данас разматрати агенда пленарне седнице у јулу. Уколико буде донета одлука да се и Сребреница нађе на дневном реду, парламентарне групе треба да се договоре о заједничком тексту резолуције.

(Вечерње Новости)