Прочитај ми чланак

ПУТИНОВ САВЕЗНИК? Нови председник Пољске ће растурити ЕУ!?

0
© REUTERS/ Каспер Пемпел

© REUTERS/ Каспер Пемпел

Андреј Дуда, недавно изабрани пољски председник, могао би бити „ноћна мора“ за лидере ЕУ, наводи британски Гардијан, оцењујући овог лидера као још једног лидера у Европи који је наклоњен руском председнику Владимиру Путину.

Наиме, Дуда је „националиста“, оцењује се у анализама, те истиче да би његова политика могла да удаљи Пољску од ЕУ, односно, да Пољску приближи Русији.

Како пише британски Гардијан, евентуално удаљавање Пољске од ЕУ би значило и прекид прилива инвестиција у ову земљу, додуше, оних западних, али би омогућило уплив руског капитала.

Овај лист наводи да је претходни председник поражен на изборима са значајном разликом, јер је Дуда однео 51% гласова, док је Бронислав Комороски имао 48.45% гласова. Ово говори о промени расположења међу грађанима Пољске.

Лист наводи да је руски председник Владимир Путин упутио честитку на изборној победи Андреју Дуди и истакао да се нада доброј сарадњи и снажној улози Пољске на пољу стабилности и безбедности у Европи.

Подсећамо, Пољска је један од највернијих НАТО савезника и земља је која је званично тражила распоређивање НАТО снага на својој територији, међутим, народ у Пољској није толико „русофобичан“ колико се таквом политиком руководила досадашња политичка елита.

Пољаци су свесни бенефита добрих односа са Русијом, као што је то и највећи број држава у ЕУ, у чему предњачи Немачка која је на корак до покретања процеса прекида санкција Русији. Са друге стране, политичари попут Виктора Орбана, мађарског лидера, прокрчили су пут вођења независне политике у односу на Брисел, па иако то подразумева одређене „трзавице и притиске“, показује се да је политика којом се следе интереси сопствене нације могућа у оквиру ЕУ.

Дуда би могао да буде управо један од таквих ЕУ лидера који ће балансирати између Москве и Брисела, наводи се у анализи Гардијана.

Међутим, док се не виде први потези пољског председника, помало је неозбиљно новоизабраног председника једне про-НАТО земље која је поприлично агресивна у ставовима наспрам Русије, оцењивати као „новог Путиновог савезника“. Питање је велико реалног утицаја позиције председника наспрам позиције премијера у овој земљи, мада, уколико се Дуда заистао видно окрене ка Москви, то би могло имати снажне последице у Европској Унији и Дуда може постати извором проблема, односно, неко ко ће постављати европским лидерима незгодна питања.

(Правда)