Прочитај ми чланак

БИА, колико људи сте прислушкивали 2014. године?

0
Фото: Фонтер/ Н. Ђ.

Фото: Фонтер/ Н. Ђ.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, затражио је од Безбедносно-информативне агенције (БИА) да у року од пет дана достави Иницијативи младих за људска права податке о броју прислушкиваних особа у 2014, саопштила је Иницијатива.

Решење повереника је, каже се у саопштењу, уследило након што му је Иницијатива послала жалбу на решење БИА-е којим је тај захтев одбијен.

– У образложењу БИА је између осталог навела да би то створило могућност ‘да се са подацима упозна неограничен број лица, међу којима и она, која представљају претњу безбедности Србије, јер имају аналитичка знања да из датог фонда података извуку одређене закључке, који би поуздано указали на примарне правце ангажовања БИА на заштити безбедности Србије – пише у саопштењу.

Иницијатива младих за људска права наводи да је образложење БИА у кључним деловима идентично образложењу којим су прошле године одбили да доставе податке из 2013. године.

У решењу повереника, како је наведено, детаљно су оповргнути сви аргументи БИА и истакнуто је да Иницијатива има право на те информације, те да БИА није пружила ваљане доказе о томе да би се доступност тих података имала последице по интересе заштићене законом.

Повереник је при доношењу решења имао у виду да је Европски суд за људска права пресудом од јуна 2013. године утврдио да је Иницијативи прекршено право на примање информација из члана 10 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода одбијањем БИА да достави податке о броју прислушкиваних лица у 2005. години, и да је, поступајући по тој пресуди, БИА доставила тражене податке Иницијативи, пише у саопштењу.

– Из године у годину инсистирамо да БИА и остале безбедносне службе чине јавним статистичке податке о свом раду којим задиру у људска права грађана и грађанки. Међутим, поред бројних решења повереника и пресуде Европског суда за људска права, ове службе упорно одбијају да свој рад учине транспарентнијим – пише у саопштењу.

Иницијатива подсећа да је Војнобезбедносна агенција Министарства одбране у званичном одговору Иницијативи навела да не располаже податком о броју физичких и правних лица, према којима су у 2014. години примењене посебне мере. Како наводе, уверени су да је доследно спровођење Устава, закона и одлука независних тела од стране свих органа у оквиру националног система безбедности, укључујући и Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, цивилне и војне службе безбедности кључно за успостављање владавине права у Србији.

(Танјуг)