• Почетна
  • СВЕТ
  • STEPHEN F. COHEN: Америка се без Русије не може изборити ни са једном глобалном претњом (Видео)
Прочитај ми чланак

STEPHEN F. COHEN: Америка се без Русије не може изборити ни са једном глобалном претњом (Видео)

0

Вашингтон треба да покрене равноправан дијалог са Русијом, политика „изолације” Москве неће донети ништа осим јачања постојећих жаришта напетости, изјавио је амерички политиколог Стивен Коен током јавне дискусије „Munk Debates” у Торонту, а преноси РИА „Новости”.

„Ово је чињеница: свет се данас налази у много већој опасности него пре 25 година, када је постојао СССР. Имамо више нуклеарних земаља, а слабију контролу над нуклеарним арсеналима. Има више регионалних, етничких и религијских конфликата, више је политичког екстремизма и нетрпељивости.”

Политиколог наводи и другу чињеницу: према његовим речима, ни са једном од суштинских опасности свет се не може изборити без сарадње са Русијом, без обзира ко је на челу Кремља. Чак и после распада Совјетског Савеза Русија је и даље највећа земља на свету по територији коју заузима, земља која се налази на граници између западне и исламске цивилизације.

Русија располаже већим  ресурсима, од енергетских до водних, него иједна друга земља. И наравно, Русија има оружје. Хтела то Америка или не, Русија има партнере и савезнике широм света, чак и у Европи. То су чињенице, а не мишљења, закључује Стивен Коен. 

Говорећи о политици Вашингтона према Русији, Коен поставља питање: да ли постоји антератива санкцијама? Критичари Русије сматрају да ову земљу треба дестабилизовати и подстаћи смену режима. По његовим мишљењу, они праве три суштинске грешке.  

„Грешка број један: у овом глобализованом свету просто је немогуће изоловати Русију, она је сувише велика. Русија има велики број могућности, осим Запада. Једна чињеница: откако је председник Обама пре неколико месеци изјавио да америчка политика има за циљ изолацију Русије, Москва  је потписала већи број споразума о економској, политичкој, војној и финансијској сарадњи, него Вашингтон. Русија има коме да се окрене”, сматра Коен. Као друго, Русија која је изолована од Запада неће бити мања конкуренција. Она се приближава другим државама и може се окренути на коју хоће страну, пре свега ка Истоку.

„Нама је потребан управо партнер у Кремљу, не обавезно пријатељ, него партнер који дели наше основне интересе. Како бисмо то постигли, ми треба са Русијом да водимо равноправан дијалог у сфери безбедности и о свим другим питањима”, сматра амерички политиколог.

Чланак преузет уз дозволу РУСКЕ РЕЧИ