Прочитај ми чланак

ЛИДЕР МАКЕДОНСКИХ СРБА: Због Русије Америка преко Албанаца напада Македонију

0

ivan stoilkovic 1

Ово није локална прича, напад је опаснији него што се мисли, коментарише за „Вести“ недавну терористичку акцију у Македонији Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба и посланик у македонском парламенту.

Ко стоји иза тог напада и шта му је циљ?

– Ово није први, већ само један у ланцу терористичких напада којима Албанци већ читав век по налогу својих газда из Лондона и Вашингтона на целом Балкану покушавају да дестабилизују „непослушне“ државе. Овај модел се годинама врло успешно примењује за притисак на Србију. Изгледа да је сада дошло време да и Македонија осети истински задах западне љубави. Напад на караулу Гошинце је опомена Македонији да нема право на сопствену политику. Видели смо код насилног отимања Косова и НАТО бомбардовања Србије докле су газде наших Албанаца спремне да иду, а на примеру спаљених цркава, разорених огњишта и Жуте куће разумели смо сву морбидност западног „покровитељства“.

Неки медији сумњају да је овај напад инсценирала власт?

– То је једна од најопаснијих конструкција. Ово није локална прича, овај напад је опаснији него што се мисли и сви ми морамо бити свесни тога. Захвалан сам медијима из Србије на одмерености којом прате догађаје у Македонији.

Могу ли се очекивати нови напади?

– За Албанце терористички напад ништа не значи. Ово је улога коју су они играли већ безброј пута, и за њих се она показала више од добитне комбинације. Македонија, али и Србија, а посебно Грчка и Црна Гора, могу очекивати нове нападе. Чим стигне нови налог са Запада, ето новог тероризма.

Како Скопље излази са тим на крај, има ли помоћи од међународне заједнице?

– Зависи кога и шта подразумевате под међународном заједницом. Македонија је интензивно радила на успостављању поверења са свим релевантним светским факторима, сарађивала по питању међуетничких односа, најшире отворила своја врата за стране инвестиције – док нису кренули преговори о Турском току за међународну заједницу била је успешна прича, и у политичком и у економском погледу. На свом путу ка ЕУ достигла је ниво са којег такорећи сутра може бити примљена, ако реши проблем имена са Грчком.

Власт сматра да иза напада стоје групе с Космета, да ли ће починиоци бити приведени правди?

– А да ли су приведене правди убице деце из Гораждевца? Или било ко од извршилаца бројних терористичких напада на Космету? Нису, наравно. Исто тако и починиоци овог терористичког акта неће бити пронађени. Ово питање треба поставити онима који суштински управљају Косовом, окупираном српском покрајином, и треба га постављати сваког дана.

Подршка сарадњи са Русијом

Говори се о приближавању Македоније Русији?

– Свако приближавање Русији изазива бес Запада, међутим, Русија је фактор који данас не могу да заобиђу ни земље попут Немачке или Италије, а камоли мала Македонија. По питању Русије Македонија води сасвим исправну и једину могућу политику. Дајем пуни допринос сарадњи Македоније с Руском Федерацијом и наставићу да то чиним и даље.

Да ли су и колико Срби угрожени терористичким нападима?

– Ово је суштинско питање које нама, Србима у Македонији, као мач свакодневно виси над главом. Срби у Македонији углавном живе на подручјима која гравитирају ка Космету. Посебно је угрожена Скопска Црна Гора, околина Куманова, села око Тетова. Предузимамо све кораке како наш народ на тим подручјима у случају напада не би остао без заштите.

Извор: vesti-online.com