Прочитај ми чланак

ВЛАДА СРБИЈЕ СЕ НЕ ПРОТИВИ: Хрвати и Бошњаци граде „енергетску“ Велику Албанију!

0
Фото: Танјуг/АП

Фото: Танјуг/АП

Тирана и Приштина за сада немају дозволу Европске уније за политичко уједињење, али на томе убрзано раде у области привреде. Доказ за то је спајање њихових енергетских система, без обзира на то што још није уговорено ко је власник косовског рудног богатства и енергетских капацитета у које је Србија улагала милијарде долара.

– Рекао сам да је уједињење за нас нешто неизбежно и догодиће се на путу ка Европској унији – изјавио је недавно премијер Албаније Еди Рама и додао да се уједињење Косова и Албаније може догодити и на други начин, уколико се Европа не умеша у стратешке калкулације балканских држава и промену изгледа Балкана.

Антић: Није противно Бриселском споразуму

Министар енергетике Александар Антић поручује за Ало да се у овом случају не ради о системском повезивању Космета и Албаније.

– Није реч о било каквом системском повезивању енергетског система Албаније и Косова и Метохије, већ о изградњи мреже далековода, што је пак у складу са уговором о енергетској заједници који је наша земља потписала. Није противно ни резолуцији 12-44 ни Бриселском споразуму – објаснио је Антић.

Његова изјава је изазвала бројна негодовања како у Србији, тако и у самом Европском парламенту. Министар спољних послова Косова Хашим Тачи покушао је да ублажи Рамину изјаву и објасни да она није претња Европској унији, већ да се ради о реалности која се може остварити у будућности.

Доказ за реалност о којој су причали Тачи и Рама свакако је прилог о спајању енергетских система Космета и Албаније који је објавила телевизија Алџазира. Наиме, тренутно је у току изградња својеврсног „енергетског аутопута“ који би трабало да омогући размену струје између Албаније и Косова и Метохије и на тај начин им обезбеди енергетску стабилност.

Према проценама стручњака комбинација ова два енергетска система ће утицати на стабилност снабдевања енергијом, јер сва струја која се производи у Албанији долази из хидроелектрана, док 98 посто енергије која се производи на Космету долази из термоелектрана. Према речима српских стручњака енергетски системи Косова и Метохије и Албаније су идеални за умрежавање, пошто једни зависе од термоелектрана, а други од хидрокапацитета.

Хрватска фирма „Далековод“ гради на Космету, док „Енергоинвест“, фирма из Босне и Херцеговине, ради на изградњи 400-киловолтног далековода на територији Албаније. Пројекат је вредан око 70 милиона евра. Иако се на Косову и Метохији, окупила права екипа из бивше Југославије, Србије нема ни у назнакама.

Купаторско-шиптарска Влада Косова доделила је пројекат изградње нове термоелектране, капацитета 600 мегавата, америчкој компанији „Contour Global“. Ако све буде текло по плану, до почетка наредне године требало би да се потпише и уговор.

Извор:    ало.рс
Наслов: Србин.инфо