• Почетна
  • ВИДЕО
  • АМЕРИКА ПРОЈЕКТУЈУ НОВИ ЛОВАЧКИ АВИОН у нади да ће надмашити руски Т-50 (Видео)
Прочитај ми чланак

АМЕРИКА ПРОЈЕКТУЈУ НОВИ ЛОВАЧКИ АВИОН у нади да ће надмашити руски Т-50 (Видео)

0
The U.S. Navy’s sixth generation F/A-XX replacement must be geared towards air dominance.

The U.S. Navy’s sixth generation F/A-XX replacement must be geared towards air dominance.

САД раде на пројекту новог ловца шесте генерације F/A-XX, рачунајући да ће он успети да се приближи руском пројекту Т-50 (ПАК ФА) и кинеском Chengdu J-20, пише амерички војни аналитичар Дејвид Маџумдар у чланку за часопис „The National Interest“.

t-50

Т-50

Руски Т-50 и кинески J-20 су војни авиони који су најбоље прилагођени пружању комплексног одговора на савремене претње. То их разликује од свих западних пандана, међу којима је и ловац-бомбардер F-35C (Lockheed Martin), као и јуришни авион F/A-18E/F Super Hornet (Boeing).

Можда једино ловац F-22 Raptor (Lockheed Martin, Boeing) може барем у нечему да парира руском и кинеском авиону, наводи се у чланку, а преноси РИА „Новости“.

„Када човек види руски Т-50 (ПАК ФА) или кинески J-20 и њихове савремене ракетне технологије, постаје му јасно да наша надмоћ јењава“, наводи аутор чланка мишљење једног од високопозиционираних америчких чиновника из војноиндустријске сфере.

Пред инжењерима који пројектују ловац F/A-XX стоји сложен задатак: они треба да повежу особине авиона које му омогућавају да се брзо уклони од напада за време ваздушне битке, као и особине које му пружају велику офанзивну снагу.

Како претпостављају стручњаци, технички захтеви који се постављају пред F/A-XX могли би бити померени у правцу повећања његове ефикасности у противваздушној одбрани, а не у реализацији офанзивних операција, наводи „The National Interest“.

Чланак преузет уз дозволу РУСКЕ РЕЧИ