Прочитај ми чланак

АМЕРИКА И РУСИЈА У РАТУ ЗА СРБИЈУ, Београд пред одлуком

0
Фото: Бета - Зорана Јевтић

Фото: Бета – Зорана Јевтић

Позив потпредседника САД Бајдена шефу српске владе да посети САД значи да из прве руке жели да чује да је Србији и даље циљ Европа. Америка жели да изолује Русију и од нас ће тражити да не пристанемо на енергетски споразум с Москвом (Турски ток), сматра Бранко Радун.

Изненадни позив потпредседника САД Џозефа Бајдена премијеру Александру Вучићу да посети Вашингтон већ у мају није нимало случајан, оцењују аналитичари, јер долази баш у тренутку кад је председник Србије већ потврдио да путује на војну параду у Москву.

– Очигледно да од премијера Вучића из прве жели да чује да је Србији и даље главни спољнополитички циљ ЕУ. Хоће да знају шта Србија хоће, а не да добијају помешане сигнале. Пред Србијом је паклени мај, када ће морати да решава много тога на међународном плану јер се поново нашла у интересној зони великих сила – сазнаје Курир у дипломатским изворима.

Одлазак на параду

Политички аналитичар Бранко Радун сматра да ће, без обзира на тешке изборе, амерички притисак бити усмерен пре свега на то да Србија не прихвати енергетски споразум с Русијом.

– Наравно да Америка и Запад прате све што има везе с Русијом и да Николићево образложење да иде само на параду не пије воду. У принципу, САД желе да изолују Русију и у том смислу од нас ће тражити да не пристанемо на енергетски споразум с Москвом и њен пројекат Турски ток. Такође, у блажем облику ће захтевати и увођење санкција Русији, на шта не бисмо смели да пристанемо – каже Радун. Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић, међутим, не очекује да ће Вучић бити изложен Бајденовом притиску да Србија направи већи отклон од Русије.

– Мислим да су се у међувремену промениле ствари кад је реч о америчкој спољној политици, поготово откако се поштује примирје у Украјини. У том контексту постоји разумевање за европске земље које се опредељују за економску сарадњу с Русијом, што видимо на примерима Чешке и Грчке. Зато и не очекује да ће тим поводом постојати такав притисак на Србију. Једино што ће се захтевати је да Србија настави обећаним путем европских интеграција – закључује Кесић.

С друге стране, руски војни аналитичар Виктор Баранец потврђује тезу да, не само у Србији већ и у Европи, има политичара који не желе да живе по диктату Вашингтона.

Путин и даље омиљен

Оваква недоречена позиција Србије није промакла ни западним медијима, па тако немачки лист Велт констатује да српска влада жели да земља ступи у ЕУ, али да расположење Срба варира. Немачки лист подсећа да је премијер Вучић више пута поновио да његова земља до 2020. жели да постане чланица Уније, али открива и другу страну медаље:

„Према анкетама, још само 44 одсто грађана Србије је за приступање ЕУ, а најомиљенији политичар је Владимир Путин, тако да премијер Вучић не вуче превише у правцу Уније. Многи људи овде (у Србији, прим. аут.) верују да им је, пре свега, Русија помогла у несрећи, да новац и сировине из Москве теку ка Београду, да тај стари, велики брат стоји на њиховој страни у случају да конфликт с Косовом поново постане озбиљан“, пише Велт.

Ивица Дачић је изјавио да би ЕУ требало јасно да каже шта хоће од Србије и да би у том контексту требало тумачити његову изјаву да и кад би Србија признала Косово, не би била у ЕУ јер би било нових услова.- ЕУ ни сама још није сигурна ни шта ће са собом, ни шта би с нама – рекао је шеф српске дипломатије за Данас.

Извор: Курир.рс