Прочитај ми чланак

Николић 17. априла у посети Ватикану

0

papa i nikolic

Председник Србије Томислав Николић боравиће 17. априла у званичној једнодневној посети Ватикану, где ће се састати са поглаваром папске државе, папом Фрањом, потврђено је Тањугу у Кабинету председника Републике.

Николић ће се такође сусрести са државним секретаром Свете Столице, кардиналом Пјетром Паролином, као и са секретаром Ватикана за односе са државама, надбискупом Питером Галагером.

У склопу званичне посете предвиђена је и посета председника Николића Ватиканској апостолској библиотеци. Председник Србије и папа Фрањо размотриће теме од међусобног значаја, стање на Косову и Метохији, као и друга актуелна међународна питања.

Николић је марта 2013. године присуствовао инаугурацији папе Фрање.
Према дипломатским анализама, билатерални односи Републике Србије и Свете Столице су добри и без отворених питања.

Света Столица подржава европску интеграцију западног Балкана без додатних условљавања, што је папа Фрања потврдио у обраћању Европском парламенту 25. новембра 2014. године.

Кад је реч о питању Косова и Метохије, принципијелни став Свете Столице о непризнавању независности Косова је непромењен.

Ватикан подржава проналажење компромисног решења, искључиво на основу дијалога, који би омогућио мир и стабилност у региону и трајно гарантовао људска права свих становника и хришћанског наслеђа на Косову и Метохији.

Папа Фрањо је 18. и 21. маја 2014. године упутио апел за помоћ жртвама поплава у Републици Србији и Босни и Херцеговини.

(Танјуг)