Прочитај ми чланак

РУСКИ ВОЈНИ ХИТ: Нови морнарички хеликоптер јуриша на бродове и тенкове

0

ruski helikopter ka -52 Aligator

Русија наставља радове на стварању морнаричке верзије ударних хеликоптера Ка-52 и поред нејасне ситуације са испоруком ратној морнарици РФ десантних носача хеликоптера типа „Мистрал“.

Ка-52К „Катрани“ су намењени првенствено за пружање ватрене подршке десанту.

„Пре свега, ми већ градимо наше десантне бродове, и такав хеликоптер као што је Ка-52К биће потребан на бродовима наше надводне флоте“, изјавио је за ТАСС заменик министра одбране РФ Јуриј Борисов.

Подсећамо да хеликоптерима Ка-52К „Катран“ (морнаричка верзија најновијег ударног хеликоптера) треба да буду наоружана два десантна носача хеликоптера типа „Мистрал“ који су за РФ изграђени у Француској, али још увек нису испоручени руској флоти због погоршања односа са Западом услед конфликта у Украјини.

Првобитно је планирано да први Ка-52К буду спремни за тестирање већ почетком 2015, али се рад на том пројекту одужио. Јуриј Борисов је истакао да се услови експлоатације хеликоптера на мору битно разликују од копнених, тако да је било неопходно додатно усавршавање коришћених материјала и делова.

Ка-52 је наоружан брзометним авијацијским топом 2А42-1 калибра 30 mm. Комплет може да садржи и ракетни систем „Стрелац“, лансере за навођене ракете типа „Атака“ и „Вихор-1“ и лансере за ненавођене ракете типа С-8.

Остали део чланка прочитајте на веб порталу РУСКА РЕЧ.